Thu. Sep 19th, 2024

Hij was eigenlijk reserve in het KNVB-bekeroernooi, maar toen Alessandro Damen maandag hoorde dat hij zou starten als eerste (beker)doelman van Spakenburg tegen Katwijk was hij er wel blij mee. Hij beschaamde het vertrouwen niet. ‘De Blauwen’ bereikten na een thriller (1-1 en strafschoppen) de laatste acht van de TOTO KNVB Beker en Damen groeide uit tot bekerheld.

De euforie na de historische bekerzege van Spakenburg was groot. ,,Het was een bizarre avond”, verwoordde doelman Damen, oud-keeper van Excelsior en Heracles, nadat Katwijk vanaf de penaltystip (1-1 en 4-1 na strafschoppen) verslagen was. ,,Ik heb hier geen andere woorden voor.”

De doelman vervulde een hoofdrol door bij een 1-1 stand een cruciale redding te verrichten. Bovendien wist de keeper in de strafschoppenserie de pingel van Katwijker Bart Sinteur uit de hoek te ranselen. ,,Hij schoot ‘m hard in, maar ik kon mijn hand er helemaal achter krijgen. Het was een heerlijke redding”, zei Damen. ,,Het bizarre was dat wij al voor de rust met 3-0 voor hadden moeten staan, terwijl Katwijk na rust een tijdje stukken beter was. Het was niet te voorspellen.”

Wel voelde de goalie al in de verlenging dat penalty’s de beslissing zouden brengen. ,,Beide ploegen durfden óf konden niet meer. Dan weet je als keeper dat er mooie dingen staan te gebeuren.”