Thu. Sep 19th, 2024

Een rechter in Sydney heeft Mathieu van der Poel in hoger beroep vrijgesproken van het mishandelen van twee tienermeisjes afgelopen september bij het WK wielrennen. Dat meldt zijn advocaat Michael Bowe op ABC News. „Het is een geweldige uitkomst, want niemand wil voor de rest van zijn leven een veroordeling met zich meedragen en zeker niet als je een vriendelijk mens van aard bent”, aldus de advocaat.

In de nacht voor de wegrace van het WK wielrennen in Australië hielden twee meisjes Van der Poel met kabaal op de gang van het hotel uit zijn slaap. De kopman van de Nederlandse wielerploeg riep de luidruchtige meisjes zelf tot de orde en pakte ze beet. De politie nam de wielrenner daarop mee naar het bureau. Van der Poel kreeg later van een Australische rechter een boete van 1000 euro voor mishandeling en mocht drie jaar Australië niet in.

In hoger beroep is Van der Poel nu dus vrijgesproken. De rechter noemde het gedrag van de meisjes „vervelend en opdringerig”. De rechter vond de actie van Van der Poel wel „verontrustend” voor de jonge meisjes, maar dat was een „reactie op irritant en opdringerig gedrag”. En dat was in de ogen van de rechter een „aanzienlijke mate van provocatie.”

„Het incident heeft grote impact gehad op zijn carrière”, zegt advocaat Bowe. „Het uitstappen in de race was een groot verlies. Het was de kans voor hem om wereldkampioen te worden en die werd hem ontnomen. Hij had het gevoel dat hij zijn land in de steek had gelaten. Bovendien heeft hij oprecht berouw getoond voor zijn gedrag.”

Van der Poel was zelf niet aanwezig bij de zitting in hoger beroep. Hij is momenteel op trainingsstage in Spanje. Zondag start hij wel in de veldrit om de wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *