Thu. Sep 19th, 2024

Om het gevaar bij de Rode Duivels te neutraliseren had Canada een duidelijk plan. Zo blijkt ook uit de cijfers en grafieken van Statsperform, dataleverancier van HLN op dit WK. Alle paslijnen naar de spelverdelers werden zorgvuldig afgesneden. De passes naar Axel Witsel, Youri Tielemans of Kevin De Bruyne.

Voor rust bereikte Jan Vertonghen de drie slechts zeven keer. Toby Alderweireld kreeg vier passes tot bij hen. Leander Dendoncker acht, Yannick Carrasco een en Timothy Castagne vier.

In balverlies viel Canada terug in een 5-2-3 formatie. Zijn voorlijn zette druk op onze defensie. Winger Alphonso Davies ging vaak Tielemans schaduwen. Eustaquio en Jonathan David liepen altijd in de buurt van Axel Witsel. En Atiba Hutchinson had de opdracht om De Bruyne het leven zuur te maken.

Voor de Canadezen mochten de drie centrale verdedigers lustig de bal naar mekaar en achteruit spelen. Door alles af te snijden en hen geen afspeelmogelijkheden te bieden dwongen ze de centrale verdedigers lateraal te passen, achteruit te spelen of voor de lange bal te kiezen. Zie ook waarom Thibaut Courtois van alle Duivels het vierde meeste passes had in de match (48) – veel terugspeelballen. Zie ook de lange ballen die Alderweireld vooral in niemandsland – op die twee geweldige ballen naar Hazard en de assist voor Batshuayi na. Zie Dendoncker die weinig risico’s nam. Zie Vertonghen die 9 passes in de verkeerde voeten afleverde. Naar Timothy Castagne en Yannick Carrasco mochten ze wel passen. Zij werden vervolgens in de fout gedwongen.

Het aantal foute passes van de Duivels in de eerste helft was niet bij te houden. “Vanuit puur technisch opzicht was dit onze slechtste match ooit”, gaf de bondscoach toe.

Balverliezen stapelden zich op. De Bruyne liep in de omschakelingsmomenten altijd goed, maar miste precisie en luciditeit in de passing. Niet van zijn gewoontes. Voor rust kwam slechts 60 procent van zijn passes aan – normaal gezien is dat 82 procent. Hazard, Tielemans en Castagne flirtten eveneens met dat aantal. In normale omstandigheden zitten zij aan 80 procent of hoger. Witsel en Carrasco verloren amper een bal, maar zij kregen de bal zelden vooruit.

Het verschil voor en na rust wordt weergegeven in onderstaande touch maps: De Bruyne raakte in de tweede helft bijna dubbel zo veel ballen als in de eerste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *