Tue. Sep 17th, 2024

Laurens Sweeck heeft zijn tweede Wereldbekercross van het seizoen gewonnen. Na de manche in Maasmechelen haalde hij het nu in de Beekse Bergen. In een sprint met vijf snelde hij het met lange halen voor Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout naar de zege.

Nog zo’n gloednieuwe en spraakmakende manche in de Wereldbeker veldrijden: de Beekse Bergen. Het Nederlandse recreatiedomein huisvest een heus safaripark, ex-wereldkampioen Richard Groenendaal vond er zowaar nog plaats om een cyclocross uit te tekenen.

Eli Iserbyt won drie van de eerste vier manches, maar startte naar het beeld van zijn voorbije week met een valse noot. De leider in het algemene klassement schoot nog voor het veld uit zijn klikpedaal en verloor flink wat terrein. Tot overmaat van ramp was het op de snelle omloop moeilijk op te schuiven.

Terwijl de West-Vlaming vanuit 16de positie moest terugknokken, muisden Van der Haar en Sweeck er snel vanonder. Vanthourenhout besefte het gevaar en ging mee. De cross leek voor halfweg al in een beslissende plooi te liggen. Met drie voor de zege?

Niets was minder waar. Nieuwenhuis kwam plots voorin postvatten en bij het ingaan van de slotronde haakte ook Iserbyt na een fameuze inhaalrace weer zijn karretje aan. Met z’n vijven dienden ze zich aan voor een razendspannende slotronde.

Daarin voerde Vanthourenhout de forcing, maar afscheiding kwam er ook niet in de zandbak. Sweeck maakte er een lange en machtige sprint van. De rest kwam er eigenlijk niet aan te pas. Van der Haar moest tevreden zijn met een tweede plaats. Vanthourenhout werd derde, Nieuwenhuis vierde. Iserbyt finishte als vijfde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *