Thu. Sep 19th, 2024

Gisteren onthulde de organisatie het parcours voor de Ronde van Frankrijk van volgend jaar. Vooral de weinige tijdritkilometers (22, red.) vielen op. Zo ook bij onder meer Thijs Zonneveld, ex-wielrenner en columnist bij onze collega’s van het Algemeen Dagblad. “Het is de zoveelste stiekeme, armetierige poging om de Franse klassementsrenners, stuk voor stuk waardeloze tijdrijders, te bevoordelen.”

Neen, Remco Evenepoel overtuigen met een aantal tijdritkilometers deed de Tour-organisatie niet. Al hoopt directeur Christian Prudhomme dat de Vuelta-winnaar volgend jaar aan de start verschijnt van de Tour. “Het was alsof hij eerst een drol op het bord van Evenepoel had gedraaid en daarna met een glimlach fluisterde dat hij hoopte dat het zou smaken”, aldus Zonneveld.

“Het is een middelvinger naar alle specialisten, naar de klassementsrenners die het trucje beheersen en naar de ploegen die er veel tijd, geld en energie in steken”, gaat Zonneveld verder. “Maar bovenal is het de zoveelste stiekeme, armetierige poging om de Franse klassementsrenners, stuk voor stuk waardeloze tijdrijders, te bevoordelen.”

Onze wieleranalist Michel Wuyts raadt Evenepoel aan om volgend jaar voor de Giro te kiezen en om in 2024 aan de start te verschijnen van de Tour. “Als je ervan uitgaat dat Evenepoel het verschil zal maken in de tijdritten, komt hij er hier bekaaid vanaf. De tijdrit van 22 kilometer zit bovendien vol weerhaken en enkele beklimmingen. Dat mag hem an sich niet afschrikken, maar 22 kilometer is natuurlijk voor een gepatenteerd tijdrijder veel te weinig.”

Ook onze chef wielrennen Marc Ghyselinck zag de Tour niet helemaal de hand uitsteken naar Evenepoel. “Er is de erg verleidelijke Grand Départ in het Spaanse Baskenland, maar wat daarna? Dan is de Tour de France nog altijd maar twee dagen ver. Gaat Lefevere voor Evenepoel dan de sprintkansen van Fabio Jakobsen opofferen? Of de vrijbuitersrol van Julian Alaphilippe? Het valt te denken van niet. Evenepoel naar de Tour? 2024 lijkt een veilige gok.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *