Thu. Sep 19th, 2024

V neděli to bude na den přesně 11 let, kdy Zdeněk Štybar, trojnásobný mistr světa v cyklokrosu v kategorii elite naposledy závodil v této disciplíně v Táboře. Ideální čas na návrat. Poslední dva roky na silnici mu kvůli zdravotním potížím nevyšly, jak si představoval. „Proto jsem hledal v kalendáři gravelových a cyklokrosvých závodů, jak si sezonu prodloužit. Když tam na mě bliknul Tábor, rozzářily se mi očička,“ usmíval se Štybar.

Sympatie nejen českých fanoušků si získal v dobách, kdy se vůbec nevěnoval královně cyklistiky, tedy silničním závodům, jako nyní. Byl to cyklokros, ve kterém získal Zdeněk Štybar hned pět titulů mistra světa, z toho tři v nejprestižnější kategorii elite.

Pak šel dobývat světové silnice a k závodění v terénu se v posledních letech dostával spíš jen sporadicky, aby si trochu zpestřil zimní přípravu, když mu to v Quick-Stepu, kde dlouhých 12 let působil, dovolili.

Teď se ale u tohoto sympaťáka všechno mění a těžit z toho bude výrazně český fanoušek. V neděli (23. října) totiž bude hlavním lákadlem Světového poháru v cyklokrosu, který se tradičně koná v Táboře. Naposledy tam závodil přesně před 11 lety, kdy obsadil 2. příčku. Od té doby se i v organizaci závodu leccos změnilo, poslední roky se SP konal většinou v listopadovém termínu. Letos však jakoby vše hrálo Štybarově účasti do karet.

„Byli jsme osloveni pořadateli z Flanders Clasics, jestli bychom letos neuspořádali SP už v říjnu. Hlavním důvodem je totiž to, že se u nás posouvá čas a krátí den, což loni způsobilo, že vítěz dojel do cíle a deset minut nato se začalo stmívat. Tak jsme se letos dohodli takto,“ přiblížil důvody změny termínu šéf organizátorů Petr Balogh.

Závod elitní kategorie mužů totiž startuje v 15.10 a předpokládaný konec je v 16.20. Nedělní program SP odstartuje závody juniorů už v 9.30.

Posun termínu vítá i Štybar. „Několik roků jsme se po silniční sezoně s organizátory bavili o tom, že bych si ji ještě prodloužil, ale v listopadu už jsem neměl síly. Takže jsem rád, že je to teď dřív.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *