Thu. Sep 19th, 2024

Louis van Gaal hoopt op een scherpe Robert Lewandowski vanavond. Het Poolse fenomeen heeft het niveau heeft van aanvallers die Nederland straks ook kan treffen op het WK. En de bondscoach hoopt dat Oranje verdedigend wordt getest.

,,Het grote verschil met onze wedstrijd van juni tegen Polen (2-2, red.) is dat Lewandowski nu wél meedoet’’, zegt Van Gaal. ,,Ik ben daar blij mee. Hij is voor mij de beste spits ter wereld. En dus is het echt een test. Wij hebben zelf veel doelpunten gemaakt, maar we krijgen er ook nog te veel tegen. Dat moeten we verbeteren voor het WK.’’

Lewandowski stapte afgelopen zomer na acht succesvolle jaren bij Bayern München over naar Barcelona. In Catalonië, waar hij er weer lustig op los scoort, is hij ploeggenoot van Frenkie de Jong en Memphis Depay. Die eerste kreeg gisteren op de persconferentie de vraag of hij zijn ploeggenoten nog advies heeft gegeven over hoe ze de Poolse spits af kunnen stoppen.

,,Nee, dat advies krijgen ze wel van de staf”, reageerde De Jong. ,,We hebben heel ervaren en goede verdedigers dus ik denk dat ze wel weten hoe ze tegen dit soort spitsen moeten spelen. Als team moeten we hem zo min mogelijk in scoringspositie krijgen. Hij is een van de beste spelers ter wereld en scoort veel voor ons. Ik ben heel blij dat we hem als spits hebben bij FC Barcelona.”De 34-jarige Robert Lewandowski debuteerde in 2008 onder bondscoach Leo Beenhakker en kwam in 132 interlands voor Polen tot 76 doelpunten. Vooral in competitieve wedstrijden is hij met 57 goals en 19 assists in 81 interlands messcherp. 

Lewandowski heeft in wedstrijden die er om gaan dus 115 minuten nodig om een doelpunt te maken. Tegen Oranje speelde hij tot aan vanavond 45 minuten in de Nations League (2020). Daarin kwam hij niet tot scoren. Ook in 67 vriendschappelijke minuten in 2016 vond hij het doel niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *