Thu. Sep 19th, 2024

Slechts zes dagen na het einde van de Tour de France staat zaterdag de Clásica San Sebastian op het programma. Met aan de start Bauke Mollema (winnaar in 2016), Tom Dumoulin en nog veel andere grote namen.

Omstreeks 11.50 uur trekt het peloton zich in de Baskische badplaats San Sebastián op gang voor een tocht van 224,8 kilometer. Op papier liggen er ‘slechts’ zes gecategoriseerde beklimmingen op het parkoers, maar in werkelijkheid gaat het de hele dag op en af. In de eerste 100 kilometer moeten de renners de Azkarate, Urraki en Alkiza overwinnen. Opwarmertjes voor de finale, die in principe losbarst op de mythische Jaizkibel. De kans is groot dat de toppers daar al gaan proberen om de koers te laten ontbranden.

De beslissing valt waarschijnlijk pas op de twee laatste en meteen ook lastigste beklimmingen van de dag, de Erlaitz en de akelig smalle en steile Murgil Tontorra. Vooral die laatste bleek de afgelopen jaren vaak de scherprechter. Na de Murgil Tontorra gaat het tot op een viertal kilometer van de streep stevig bergaf, met enkele gevaarlijke bochten. De laatste kilometers in het centrum van San Sebastián zijn dan weer vlak. 

In 2021 werd de Clásica San Sebastián vanwege de Olympische Spelen eenmalig niet het eerste, maar het tweede weekend na het einde van de Tour de France gereden. Wereldkampioen Julian Alaphilippe stond bij afwezigheid van onder meer Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Wout van Aert en Remco Evenepoel als dé topfavoriet aan de start. De Fransman liet zijn ploegmaten dan ook de koers controleren, maar speelde verrassend genoeg geen rol van betekenis.

De hoofdrol was weggelegd voor Neilson Powless. De Amerikaan (dertiende in de afgelopen Tour de France) klopte de Sloveen Matej Mohoric in de sprint met een half wiel en boekte zo pas zijn eerste profzege. Mikkel Frølich Honoré, ploeggenoot van Alaphilippe bij Quick-Step, bleek bij het trio aan kop over de minst goede sprint te beschikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *