Thu. Sep 19th, 2024

Hugo Houle heeft de eerste rit in de Pyreneeën gewonnen. De 31-jarige Canadees won de zestiende etappe in de Tour de France van Carcassonne naar Foix en droeg zijn zege op aan zijn tien jaar geleden overleden broer. Op de Port de Lers en de Mur de Péguère deed Tadej Pogacar er alles aan om Jonas Vingegaard van zich af te schudden, maar de Deense kopman van Jumbo-Visma behoudt zijn voorsprong van 2 minuten en 22 seconden.

Morgen en overmorgen volgen twee nog zwaardere etappes in de Pyreneeën en zaterdag is er nog een individuele tijdrit van 40 kilometer, maar voorlopig zit Vingegaard nog altijd stevig in het geel. De Deen werd vandaag uitstekend geholpen door Sepp Kuss en Wout van Aert. De Belg zat mee in de eerste ontsnapping en liet zich daar uit zakken op het moment dat er geklommen moest worden op de Port de Lers, waar Pogacar met drie verschillende aanvallen probeerde om Vingegaard te lossen. Dat lukte niet en ook op het moment dat de afdaling werd ingezet ging Pogacar er snel vandoor, maar opnieuw bleek dat tevergeefs. 

Op de Mur de Péguère werd het even later nog zwaarder, maar ook hier bleek Pogacar niet sterk genoeg om Vingegaard van zich af te schudden. In de zware laatste drie kilometer van deze Pyreneeën-klim (zo’n 13 procent in de laatste kilometers) was Sepp Kuss erg belangrijk door de leiding te nemen. Geraint Thomas en zijn mannen van Ineos Grenadiers konden niet op tegen het klimgeweld van het flink uitgedunde Jumbo-Visma. Thomas blijft derde in het algemeen klassement op 2 minuten en 43 seconden. Nairo Quintana kon wel mee met Vingegaard en Pogacar, maar de Colombiaan blijft vierde met een achterstand van 4 minuten en 15 seconden achterstand op Vingegaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *