Thu. Sep 19th, 2024

De loodzware en spectaculaire elfde etappe in de Tour de France, van Albertville naar slotklim Col du Granon, – met tussendoor de iconische bergen Galibier en Telegraphe – is gewonnen door Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). De Deen reed na een dag ijzersterk tactisch rijden van zijn ploeg op de slotklim weg van zijn concurrent Tadej Pogacar, die vervolgens compleet door het ijs zakte en veel tijd verloor (2.52 min). Vingegaard is dan ook de nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk.

De Tour ontplofte dus pas echt op de slotklim naar de Granon. Vingegaard demarreerde en Pogacar kon niet volgen. Sterker nog, hij zakte compleet door het ijs en verloor bijna drie minuten. De Tour volledig op z’n kop gezet door Jumbo-Visma! Pogacar staat nu niet eens meer tweede in het algemeen klassement, maar derde. Romain Bardet staat nu tweede.

In de afdaling van de Col du Télégraphe – zo’n 60 kilometer voor de meet – was er ineens opschudding in het peloton. Tiesj Benoot opende namens Jumbo-Visma de aanval, met zijn kopmannen Primoz Roglic en Vingegaard in zijn kielzog. De bedoeling was om Pogacar onder druk te zetten. Jumbo koerste duidelijk rond met een plan. De Sloveense geletruidrager kon aanhaken, net als Geraint Thomas (Ineos). De vier beste klassementsrenners deze Tour de France dus, tot zover dan.

Uit de kopgroep bleef Warren Barguil alleen over, maar het gat werd langzaam kleiner met de grote klassementsmannen. Hiertussen reden nog Van Aert, Pierre Latour en Simon Getschke, de leider in het bergklassement. Ondertussen moest ook Thomas zich laten uitzakken. Het werd weer een duel tussen Vingegaard en Pogacar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *