Thu. Sep 19th, 2024

Bondscoach Mark Parsons van de voetbalsters voelt zich verantwoordelijk voor de 5-1-nederlaag in de oefeninterland tegen Engeland.Parsons zag zijn speelsters positieve dingen doen tot aan de 60e minuut. ,,We maakte ook fouten en onze opbouw was niet altijd goed. Maar als we na een uur zouden stoppen gaan we hier weg met een positief beeld. Maar het eindigde daar niet en het werd een heel zware avond voor ons.”

Engeland scoorde in de slotfase nog drie keer en won ruim. Ook miste aanvoerster Sherida Spitse in de 52e minuut een strafschop. ,,Natuurlijk als je daar de leiding pakt, dan draagt het hoofd het lichaam, maar het werd lastig en een fysieke uitdaging.” De bondscoach wees er ook op dat de Engelse speelsters al langer in training zijn voor het EK dan Nederland.

Oranje speelt dinsdag nog de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus. Daarna oefenen de voetbalsters nog tegen Finland. Op het EK spelen de ‘Leeuwinnen’ in groep C tegen Zweden (9 juli), Portugal (13 juli) en Zwitserland (17 juli).

Aanvoerster Sherida Spitse zag in de verloren wedstrijd van Oranje tegen Engeland (5-1) genoeg dingen om van te leren in aanloop naar het EK van volgende maand. Spitse vond dat Oranje een goede eerste helft speelde met veel ‘power’ in de ploeg, maar dat dat in de tweede helft minder werd.

In haar 200e interland miste Spitse bij een stand van 1-1 een strafschop, volgens de middenveldster een belangrijk moment in de wedstrijd. Daniëlle van de Donk stond de NOS met een dubbel gevoel te woord. De middenveldster van Lyon maakte na lang blessureleed haar rentree. ,,Ik ben hartstikke blij dat ik weer terug ben. Maar deze tweede helft was om je te schamen. Dit was niet ons niveau en dit mogen we niet laten zien. Alles ging verkeerd.”