Thu. Sep 19th, 2024

Ellen van Dijk heeft haar favorietenstatus waargemaakt en is Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De 35-jarige wielrenster legde het parcours in Emmen 1 minuut en 3 seconden sneller af dan Shirin van Anrooij, die op de tweede plaats eindigde. Het brons was voor Riejanne Markus.

Al bij het eerste tussenpunt werd duidelijk dat Van Dijk in goeden doen was. Ze was op dat moment al bijna twintig seconden sneller dan nummer twee Riejanne Markus en bij het tweede meetpunt was die marge ruim verdubbeld. Van Dijk, die als laatste vrouw van start ging, legde de 29,4 kilometer af in 35:55 en verzekerde zich daarmee van de Nederlandse tijdrittrui komend seizoen. 

Van Dijk neemt de titel van Nederlands tijdritkampioene over van Anna van der Breggen. Voor Van Dijk is het al de vijfde nationale tijdrittitel uit haar carrière. Een maand geleden maakte ze ook al indruk op de wielerwereld door het werelduurrecord op haar naam te schrijven. 

Van Dijk zette op 23 mei in het Zwitserse Grenchen het prestigieuze werelduurrecord op 49,254 kilometer. De dagen erna was ze vooral verbaasd over de veelheid aan berichtjes. ,,Ik heb nooit eerder zo veel reacties gehad, ik heb er van genoten. Maar als je zo lang naar iets hebt toegewerkt is er ook wel even sprake van een dipje.” De fiets raakte ze een week amper aan, maar daarna bereidde ze zich al weer voor op de Women’s Tour, die begin juni werd verreden. ,,Een vakantie was misschien leuk geweest, maar wielrennen is ook gewoon mijn werk. En de ploeg had me nodig.”

Zaterdag rijdt ze het NK op de weg, daarna volgen de Baloise Ladies Tour (‘met twee tijdritten’), de Tour de France waarin tot haar spijt een tijdrit ontbreekt en zijn het EK en WK haar hoofddoelen. Verzadigd is ze nog lang niet. ,,De drive zit diep in me. En ik maak nog steeds progressie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *