Thu. Sep 19th, 2024

Tuttosport heeft de honderd genomineerden voor de Golden Boy Award 2022 bekendgemaakt. Op de lijst staan vier spelers die vorig seizoen bij Ajax speelden, waaronder Devyne Rensch en Mohamed Daramy. Namens PSV is Noni Madueke genomineerd, terwijl er geen Feyenoorder op de lijst staat.

De Golden Boy Award is een verkiezing waarbij sportjournalisten bepalen wie de talentvolste speler op de Europese velden is van het kalenderjaar. De speler mag niet ouder zijn dan 21 jaar. Sinds de oprichting van de award is hij tweemaal naar een Nederlander gegaan. Rafael van der Vaart won hem in 2003, terwijl Matthijs de Ligt in 2018 het grootste Europese talent was. 

De Ligt is tot op heden de enige verdediger die de award won. Tien keer was het een aanvaller, acht keer een middenvelder en nog nooit een doelman. Pedri won de Golden Boy award van vorig jaar en ook de jaren daarvoor hebben grote namen de prijs in de wacht gesleept. Erling Haaland, João Félix, De Ligt en Kylian Mbappé gingen de Spanjaard voor.

De eredivisie wordt vaak bestempeld als kweekvijver voor talenten. Met zeven genomineerden die afgelopen seizoen op het hoogste niveau van Nederland speelden, is Nederland goed vertegenwoordigd. Daramy en Rensch mochten respectievelijk slechts nul en acht eredivisieduels aan de aftrap verschijnen in het eerste van Ajax, maar zijn wel genomineerd. Hun voormalig teamgenoten Brian Brobbey en Ryan Gravenberch staan ook op de lijst.

Met zeven genomineerden staat Nederland op de gedeelde zesde plek, samen met de Portugese competitie. Enigszins opvallend is de schifting tussen de grote vijf competities. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben ten opzichte van Spanje en Engeland de meeste grote talenten lopen. Ook de nationale competities van Zwitserland, Oostenrijk en België doen het niet onverdienstelijk. 

Wel wijst het verleden uit dat de Golden Boy juist het vaakst rondloopt in de Engelse en Spaanse competitie. Zeven keer speelde hij in Engeland, vijf keer in Spanje, vier keer in Italië, drie keer in Duitsland, drie keer in Frankrijk en twee keer in Nederland. De Golden Boy award wordt pas in november uitgereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *