Thu. Sep 19th, 2024

Valentin Ferron heeft vrijdag de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman van TotalEnergies was de sterkste van een kopgroep van zes en boekte daarmee de grootste zege van zijn prille loopbaan.

In de laatste kilometer plaatste Ferron een versnelling die geen van zijn medevluchters kon of wilde beantwoorden, waarna hij als eerste over de streep kwam. Bolletjestruidrager Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM) finishte als tweede in Gap, waar de 195 kilometer tot een eind kwam. Warren Barguil (Arkéa Samsic) werd derde, waardoor het podium volledig Frans was.

Het peloton kwam iets minder dan veertig seconden te kort om de etappe in een massasprint te laten eindigen. Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates) won de sprint en werd zevende, maar werd na afloop gediskwalificeerd. In de finale deelde hij tot twee keer toe een klap uit aan Hugo Page van Intermarché-Wanty-Gobert.

Dylan Groenewegen snelde namens Team BikeExchange-Jayco naar een negende plaats.Juan Ayuso, de nummer acht van het algemeen klassement, ging vrijdag niet van start. De Spanjaard van UAE-Team Emirates werd donderdagnacht ziek.

De komende dagen wachten twee zware bergritten. Het Critérium du Dauphiné eindigt zondag. Van Aert heeft een voorsprong van ruim een minuut op de Italiaanse klimmer Mattia Cattaneo van Quick-Step Alpha Vinyl. Topfavoriet Primoz Roglic heeft een drie seconden grotere achterstand en staat derde. Vorig jaar won de Australiër Richie Porte de etappekoers.

Jakub Mareczko heeft de derde etappe van de ZLM Tour gepakt. De Italiaan van Alpecin-Fenix was na 192,5 kilometer de snelste in de sprint in Buchten voor klassementsleider Olav Kooij en de Deen Alexander Salby.

Marc Hirschi heeft de Grote Prijs Kanton Aargau op zijn naam geschreven. De Zwitser van Team Emirates bleef in de eendagskoers in zijn eigen land na 173 kilometer de Duitser Maximilian Schachmann en de Deen Andreas Kron voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *