Thu. Sep 19th, 2024

Ajax is voor de 36ste keer in de clubgeschiedenis landskampioen geworden. Na maanden vol ontsnappingen werd de uitzinnige achterban een voetbalfeest en trainer Erik ten Hag een afscheid in stijl geschonken tegen Heerenveen: 5-0.

Zo zag opluchting in de Johan Cruijff Arena er na het laatste fluitsignaal uit: Basisspelers, reserves en blessuregevallen die onmiddellijk richting de eigen helft sprintten of hinkelden en elkaar in de armen vlogen. De complete selectie sprong in rondjes.

Aan de zijlijn vond de meest veelzeggende knuffel plaats, toen de naar Manchester United verkassende Erik ten Hag zijn ‘anker’ Dusan Tadic, die zich voor de derde keer tot meest waardevolle eredivisiespeler gaat kronen, vond.

Nog in de eerste helft wist Ten Hag dat hij zich met een derde landstitel in een rijtje met Frank de Boer, Louis van Gaal en Rinus Michels zou scharen en als de succesvolste Ajax-trainer van de eeuw op Old Trafford gaat melden. De manier waarop deed hem zichtbaar deugd, want zo’n beetje alles wat hij er de voorbije 4,5 jaar in ramde bij Ajax, kwam er in zijn laatste thuisduel uit. De aanvalsdrang, de patronen en de combinaties; ze waren er weer nu de op de proef gestelde achterban naar de 36ste landstitel smachtte.

De tweede Amsterdamse treffer was zelfs een ode aan het werk van Ten Hag. Die begon aan de zijlijn bij de handige Noussair Mazraoui, die dit seizoen na gesprekken met Ten Hag reuzenstappen maakte en die gaat verzilveren bij Bayern München. Via Kenneth Taylor en Dusan Tadic trok een andere groeibriljant, Jurriën Timber, de bal op de achterlijn voor op Steven Berghuis: 2-0. Na de zomeraankoop was het de beurt aan de winteraankopen. Topscorer Sébastien Haller benutte na een vijf wedstrijden droogte, een overtreding op Berghuis en een kort overleg met Tadic, die dit jaar drie penalty’s miste, een strafschop: 3-0.

Met nog twintig minuten op de klok gingen duizenden papieren schalen en tientallen fakkels vast de lucht in, waarna Brian Brobbey en Edson Álvarez de eindstand naar 5-0 tilden. Zo besloot Ajax met met een toepasselijke tentoonstelling een cyclus. De Amsterdamse club maakt zich op voor een flinke metamorfose, waarin technische hart, staf en basisploeg opnieuw vorm moeten krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *