Thu. Sep 19th, 2024

Iedereen kent de beelden nog van Louis van Gaal en Edgar Davids in 1995. Eerst samen op de foto met de Champions League-beker en daarna met de wereldbeker. In de documentaire Louis vertelde Davids dat hij zijn carrière aan zijn vroegere leermeester te danken heeft. Later betaalde de voormalig middenvelder dat vertrouwen uit.

In 2010 brak bij Ajax de Fluwelen Revolutie aan onder Johan Cruijff. Davids zat toen in de raad van commissarissen van de Amsterdamse club. Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en hij stelden Louis van Gaal aan als algemeen directeur. Davids kwam daardoor in botsing met Cruijff en vertrok als commissaris.

Bij Oranje komen de twee elkaar dan toch weer tegen. Davids wordt een van de assistenten van Louis van Gaal. Hij volgt daarmee tot en met het wereldkampioenschap voetbal Henk Fraser op, die vertrok omdat hij in het komende seizoen de baan niet kan combineren met zijn nieuwe functie als hoofdtrainer bij FC Utrecht.

Davids: ,,Ik ben niet alleen trots maar ook super enthousiast dat ik mijn loopbaan als trainer kan voortzetten samen met zo’n gerenommeerde trainer als Louis van Gaal en kan werken met de absolute top van Nederland.”

Als speler kwam Davids in actie voor onder meer Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. Hij kwam 74 keer uit voor het Nederlands elftal en was 12 keer aanvoerder. Verder speelde hij op drie EK’s en één WK. 

Gedurende de cursus Coach Betaald Voetbal liep Davids stage bij FC Twente en Telstar. Als (assistent-)trainer werkte hij bij Barnet, Telstar en Olhanense. Davids heeft bij die clubs nooit lang gezeten en is als trainer dus nog een onbekende. 

Oranje speelt eind van dit jaar op het WK, dat van 21 november tot en met 18 december wordt gehouden in Qatar. Daarna volgt Ronald Koeman Van Gaal op. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *