Thu. Sep 19th, 2024

Morgen wordt in Parijs het parcours van de Tour 2023 voorgesteld. Het aantal tijdritkilometers is nog onbekend. Maar met alle Franse bergketens op het menu, lijkt het een koers voor de klimmers te worden. Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard zullen content zijn. De vraag is wat Remco Evenepoel en Wout van Aert zullen doen, want ook de Giro oogt aantrekkelijk voor hen.

Ook Remco Evenepoel zal zich kunnen vinden in het parcours van de 110de Tour. Zeker het begin zal hem bekoren. De Tour begint namelijk in het Baskenland. De eerste etappe (1 juli) is een heuvelrit met start en aankomst in Bilbao. Op dag twee gaat het opnieuw op en af van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastian, waar Evenepoel al twee keer de Clasica won. Ook Wout van Aert zal smullen van het profiel van de eerste twee etappes. Tijdens de derde etappe verlaat de Tour het Spaans grondgebied met een rit van Amorebieta naar Bayonne.

Vanuit Zuid-Frankrijk gaat het snel richting de Pyrenneeën. Op dag vijf wachten de Aspin en Tourmalet om te eindigen op Cauterets – Pont d’Espagne. Op dag zes krijgen we een tijdrit in de buurt van Tarbes. Na het intense begin volgen twee sprintetappes met aankomsten in Bordeaux en Limoges. Het is voor de klassementsrenners een welgekomen rustpauze voor de bergrit op de tweede zondag met aankomst op de steile Puy de Dome in het Centraal Massief. De laatste keer dat de Tour een finish had op de Puy de Dôme was in 1988. Eddy Merckx kreeg er in 1975 een slag in de lever, waardoor hij die Tour verloor en nadien nooit nog een grote ronde won.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *