Thu. Sep 19th, 2024

Remco Evenepoel wordt op zondag 2 oktober gehuldigd als ereburger in Dilbeek. Maar voor het 22-jarige ‘wonderkind’ uit Schepdaal mag het nog nét iets specialer zijn. Een grote huldiging voor alle supporters uit België volgt vanop het balkon van het Brussels stadhuis op de Grote Markt. Maar eerst is iedereen ook nog welkom in Dilbeek, waar supporters hem per fiets kunnen volgen naar Brussel. “Trek jouw mooiste Belgische, rode of wereldkampioen kledij aan”, klinkt het.

Het laatst toegekende ereburgerschap van Dilbeek was voor voetballer Sven Kums. Het werd in 2015 gegeven naar aanleiding van zijn winst van de Gouden Schoen.

Dit wielerseizoen won hij Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta, Clásica San Sebastián, brons op het WK tijdrijden en zondag werd hij ook nog wereldkampioen: er lijkt geen einde te komen aan de overwinningen van de 22-jarige ket van Schepdaal. En dat zullen ze in heel België geweten hebben. De gemeente Dilbeek -zijn thuishaven- wou hem na de Vuelta-overwinning al huldigen als ereburger. “Hij heeft wereldgeschiedenis geschreven”, aldus burgemeester Willy Segers (N-VA). “Remco heeft een uitzonderlijke en historische prestatie neergezet voor zijn leeftijd. Heel Schepdaal, Dilbeek en met uitbreiding Vlaanderen, België en de wereld zijn enorm trots op hem.”

Iedereen welkom

Dat ereburgerschap zal op zondag 2 oktober plechtig gevierd worden in Dilbeek. Maar aan een saaie, plechtige bedoening heeft een 22-jarige jongeman van zijn kaliber natuurlijk niet veel. Het moet een groot feest worden, daar is de gemeente Dilbeek zeker van. Om hiervoor te zorgen sloegen ze de handen in elkaar met het stadsbestuur van Brussel. “Ondanks de organisatie van de Dilbeekse jaarmarkt en andere grote festiviteiten op 3 oktober in ons centrum, moésten we echt nog iets voor Remco doen”, laat sportschepen Anneleen Van den Houte (N-VA) weten. “Alle ereburgers, de entourage van Remco, de gemeentebesturen van Brussel en Dilbeek alsook enkele andere genodigden worden om 11.30 uur uitgenodigd voor een bescheiden viering en receptie in de feestzaal van Cultuurcentrum Westrand.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *