Thu. Sep 19th, 2024

Vanwege de eliminatie van PSV door Rangers maakt Ajax zich voor de vierde keer op rij als enige club uit Nederland op voor de loting van de poulefase van de Champions League. In Istanbul geniet de landskampioen donderdagavond (18.00 uur) een beschermde status.

Ajax is voor de komende editie als Nederlandse titelhouder ingedeeld in pot 1. Daardoor ontlopen de Amsterdammers de kampioenen van de zes grootste nationale competities, maar ook Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt. Dat betekent niet dat Ajax geen giganten kan treffen. De tweede bak is met drie Engelse topclubs (Liverpool, Chelsea en Tottenham Hotspur), drie Spaanse topclubs (FC Barcelona, Atlético Madrid en Sevilla) en Juventus en RB Leipzig namelijk ook ijzersterk vertegenwoordigd.

Pot 3 bestaat met Borussia Dortmund, Internazionale en Benfica, dat Ajax in maart uit de knockout-fase kegelde en tegenwoordig wordt getraind door voormalig PSV-coach Roger Schmidt, ook niet bepaald alleen uit kleinduimpjes. Waar Ajax automatisch de favoriet tegen zal zijn, zijn de clubs uit pot 4. Die bestaat uit de Franse nummer twee Olympique Marseille, de Belgische kampioen (Club Brugge) en Schotse kampioen (Celtic) en een handvol clubs die zich via de voorrondes kwalificeerden, waaronder dus het Rangers van Giovanni van Bronckhorst dat afrekende met PSV. FC Kopenhagen (ten koste van Trabzonspor), Viktoria Plzeň (ten koste van Qarabag) en Maccabi Haifa (ten koste van Rode Ster Belgrado) plaatsten zich ook via de play-offs.

Zo heeft Ajax op voorhand gunstigere papieren dan in de voorbije jaren, toen het aanvankelijk plaatsnam in lagere potten. Na de loting kunnen de kaarten ook anders geschud zijn. Zo kan Ajax het nog altijd slecht treffen als kaartjes met bijvoorbeeld Liverpool, Internazionale en Olympique Marseille uit de balletjes rollen.

Het is ook de voornaamste reden waarom de clubleiding nog geen Europees doel wenst uit te spreken. Ajax wil de eliteclubs dwarszitten, maar net als onder trainer Erik ten Hag vindt de clubleiding dat daarvoor de loting niet extreem tegen moet zitten.

Als excuses om niet te overwinteren al mogelijk zijn na een zomer waarin de club een recordbedrag uitgaf om het vertrek van de halve basisploeg op te vangen, dan zijn die hoe dan ook niet geldig als Ajax relatief gunstig loot met bijvoorbeeld RB Leipzig, Shakhtar Donetsk en Maccabi Haifa als groepsgenoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *