Thu. Sep 19th, 2024

De manoeuvres van Yves Lampaert in de slotrit van de Ronde van België krijgen een staartje. Omdat hij tijdens de Gouden Kilometer nogal fors in duel ging met Tim Wellens, gaf de wedstrijdjury de West-Vlaming van Quick.Step na afloop een boete van tweehonderd Zwitserse Frank plus uitsluiting van de wedstrijd, wegens ‘afwijken van de gekozen baan en hierdoor een andere renner hinderen of in gevaar brengen, en een onregelmatige sprint’.

Na afloop stuurde de wedstrijdjury ook nog een verslag door naar de Internationale Wielerunie (UCI). Die meent dat de feiten bijkomend onderzoek verdienen. De wegcommissie van de Internationale Wielerunie (UCI) heeft het dossier in handen genomen. Haar disciplinaire afdeling zal zich over het dossier buigen en oordelen of er al dan niet verdere stappen moeten worden ondernomen wegens onsportief gedrag.

Evenwel kan Lampaert niet extra gestraft worden om dezelfde reden als zijn uitsluiting en boete. Een bijkomende straf kan enkel uitgesproken worden om andere redenen, zoals bijvoorbeeld het schaden van het imago van de wielersport. Volgens onze informatie is dat ook de reden waarom de UCI het dossier heeft overgenomen. Indien blijkt dat de wegcommissie oordeelt dat Lampaert met zijn manoeuvres tegen Tim Wellens het imago van de wielersport heeft beschadigd, mag Lampaert het gaan uitleggen in Zwitserland en riskeert hij mogelijk een extra straf. Het speelt echter in de kaart van Lampaert dat hij tot zondag een prima imago had en nooit eerder zwaar onsportief gedrag vertoonde.

Mocht er een bijkomende straf worden uitgesproken, is dat niet voor meteen, zeker niet deze week. Toen Dylan Groenewegen in 2020 voor negen maanden werd geschorst nadat hij Fabio Jakobsen ten val bracht in de Ronde van Polen, duurde het drie maanden eer de UCI een uitspraak deed. Voor alle duidelijkheid, mocht Lampaert nog extra gestraft worden, zal de strafmaat zeker niet zo hoog zijn als het geval was bij Groenewegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *