Thu. Sep 19th, 2024

Mads Pedersen heeft de openingsrit in de Baloise Belgium Tour naar zijn hand gezet. De wereldkampioen van 2019 haalde het in Louise Marie na een sprint met een uitgedund groepje. De Deen liet Tim Wellens, Jasper Philipsen Quinten Hermans achter zich. Pedersen wordt ook de eerste leider in de wedstrijd. 

Wie vorig jaar goed heeft opgelet, weet dat het in de openingsrit van de Baloise Belgium Tour meteen menens is. Remco Evenepoel legde er vorig jaar de basis voor zijn eindzege. In de Vlaamse Ardennen stonden het peloton vier plaatselijke rondjes met telkens scherprechter Berg Ten Houte te wachten.

Het speeluurtje in en rond het gehucht Louise Marie begon al op dik 70 kilometer van de meet. Schmid, Pedersen en Hermans lichtten als eerste grote namen hun kont en dichtten in één ruk het gat op vijf vroege vluchters. De Noren van Uno-X lieten niet begaan en hielden alles op een zakdoek.

De aanvallers werden snel weer ingerekend, maar dat betekende niet dat het over was met de krachtpatserij. Hermans probeerde het tot twee keer toe en ook Campenaerts en Riesebeek maakten de koers hard. De elastiek stond bij velen op knappen. Voor mannen als Jakobsen was het vaak lossen en weer terugkeren.

Dat verhaal zette zich onder regie van Trek-Segafredo door tot diep in de finale. Daar werd het spel om de leiderstrui en de etappezege gespeeld. Pedersen en Schmid pakten elk zes seconden bonificatie in de Gouden Kilometer. 

De Deen was snel hersteld om zich enkele kilometers later in het wiel van Sénéchal vast te bijten op Berg Ten Houte. Ook Philipsen en Hermans plooiden niet. Met een vijftiental renners ging het zo naar de meet. Philipsen probeerde het van ver, maar uiteindelijk bleek er geen kruid gewassen tegen Pedersen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *