Thu. Sep 19th, 2024

De kans is groot dat vice-wereldkampioen tijdrijden Wout van Aert in Australië de WK-chrono laat schieten. Van Aert wil alles op de wegrit in Wollongong zetten en is bereid daarvoor de tijdrit op te offeren. “Het is een denkpiste, maar we hakken de knoop pas door na de Tour”, bevestigt sportief manager Merijn Zeeman aan onze redactie.

Het is niet in Zuid-Spanje op 2.300 meter boven de zeespiegel dat dit idee om het WK tijdrijden te laten schieten, is gerijpt. Al in het voorjaar lag dit plan op tafel en werd er tussen Van Aert, bondscoach Sven Vanthourenhout en Merijn Zeeman, sportief manager van Jumbo-Visma, overleg gepleegd over de invulling van het najaar.

Van Aert werd de voorbije twee jaar telkens tweede op het WK tijdrijden na Filippo Ganna. Vorig jaar kwam hij amper zes seconden te kort voor de regenboogtrui. Een week later merkte Van Aert echter dat de ultieme voorbereiding op de wegrit wat verstoord werd door het toeleven naar de tijdrit. Van Aert wil tijdens de wegrit in Wollongong absoluut revanche pakken voor het WK in Leuven en is daartoe bereid de tijdrit op te offeren.

Van Aert besliste eerder al om eind juni de BK-tijdrit (23 juni) te laten vallen. Het wil echter niet zeggen dat het tijdrijden voorgoed naar het achterplan verhuist. Dat hij de BK-tijdrit skipt, is omdat het overlapt met de hoogtestage voor de Tour in Tignes. De tijdritten in de Dauphiné (8 juni) en de Tour (1 juli) zijn de komende weken grote doelen. Tijdens de hoogtestage in Sierra Nevada traint Van Aert om de vier dagen op de tijdritfiets.

Als Van Aert voet bij stu houdt en de tijdrit schrapt, is dat goed nieuws voor de WK-kansen van Yves Lampaert, Victor Campenaerts of Nathan Van Hooydonck. Omdat het WK in Australië zo’n lange verplaatsing is, wil de bond elke renner die de tijdrit rijdt, ook laten starten in de wegrit. Als Lampaert, Campenaerts of Van Hooydonck als tweede tijdritman naast Remco Evenepoel naar Wollongong trekken, zijn ze dus ook zeker van hun selectie voor de wegrit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *