Thu. Sep 19th, 2024

Tim Merlier (31) heeft de vijfde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Soudal Quick-Step sprintte in de straten van Katowice naar de etappezege voor onze landgenoot Jordi Meeus en Olav Kooij.

De finale werd wel ontregeld door een valpartij waarbij Pedersen, Bauhaus en Ewan de grootste slachtoffers waren. Jonas Vingegaard blijft leider

Na de zege van Kooij gisteren, kregen de snelle mannen vandaag een nieuwe kans op een ritzege. De 187,6 kilometer lange etappe kende maar één gecategoriseerde helling en dus mochten we een massasprint verwachten in Katowice.

Die plaats kennen de wielerliefhebbers sinds augustus 2020 maar al te goed. Fabio Jakobsen vloog er toen tijdens de sprint in de nadars, waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. De sprintbom kwam er weer bovenop, maar de val zal hem en Dylan Groenewegen voor altijd tekenen. De gevaarlijke aankomst in Katowice verdween nadien uit de Ronde van Polen.

Al vroeg in de wedstrijd vertrok een kopgroep van drie. Johan Jacobs, Norbert Banaszek en Xabier Mikel Azparren fietsten een ruime voorsprong bij elkaar van maximaal vijf minuten.

De inrekening van het vluchterstrio volgde uiteindelijk op tien kilometer van de finish. Vanaf dat moment wilden alle sprintersploegen zich goed positioneren. Op drie kilometer van de streep was er een grote valpartij met als grootste slachtoffers Pedersen, Bauhaus en Ewan. De sprint was helemaal ontregeld, maar alle topfavorieten zaten goed vooraan.

Meeus ging als eerste aan, maar uiteindelijk was het Merlier die oppermachtig was en revanche nam voor zijn vijfde plaats van gisteren. Meeus werd nog 2e voor Kooij. Opnieuw een Belgische ritzege na tweemaal Thibau Nys en éénmaal Tim Wellens. Vier op vijf, wat een prestatie van onze landgenoten! Het is voor Tim Merlier al de dertiende overwinning dit seizoen. Alleen Tadej Pogacar (21) doet beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *