Thu. Sep 19th, 2024

Niet wat je wil, vijf dagen voor de competitiestart. FC Barcelona ging in zijn generale repetitie pijnlijk onderuit tegen AS Monaco, toch niet de zwaarste opponent. En zo slijpt de Spaanse pers al een eerste keer de messen. Coach Hansi Flick sust: “Tegen Valencia zal het totaal anders zijn.”

Voor aanvang van de Trofeo Joan Gamper, een jaarlijkse oefenwedstrijd georganiseerd door FC Barcelona zelf, was de sfeer nog opperbest. EK-uitblinker Dani Olmo, die voor zo’n 55 miljoen euro overkwam van RB Leipzig, werd voorgesteld aan de fans. Maar de jubelstemming verdween als sneeuw voor de Catalaanse zon.

Na een 0-0 aan de rust werd Barça afgedroogd. En er stond toch wel wat kwaliteit op het veld. In de basis onder meer Marc-André ter Stegen, Robert Lewandowski, Jules Koundé en Raphinha. Ilkay Gündogan, Ferran Torres en Lamine Yamal vielen in. AS Monaco won na goals van Lamine Camara, Breel Embolo en Christian Mawissa. Het was al twaalf jaar geleden, na een 0-1 tegen Sampdoria, dat Barcelona de eigen Trofeo Joan Gamper verloor.

In de Spaanse pers worden nu al voor een eerste keer de messen geslepen. Dat het er met deze selectie niet goed uitziet. Dat Barcelona fysiek werd afgetroefd. En dat men in de verdediging (opnieuw) aan het knoeien ging.

“Een waarschuwing”, titelt Mundo Deportivo. “Nu al begonnen de fans te fluiten”, hoorde MARCA. En AS spreekt van een “noodtoestand”. Ook omdat Gavi, Pedri, Araújo en De Jong in de ziekenboeg liggen. En daar mogelijk nog twee sleutelspelers bijkomen. Zowel Lewandowski als Gündogan vielen geblesseerd uit tegen Monaco.

Hansi Flick, die overnam van Xavi, sust. Hij wilde na de wedstrijd niet meegaan in het negativisme. Omdat het volgens hem in de voorbereidingstournee in de VS wel liep. “We hebben in Amerika gezien waar we toe in staat zijn.” De Catalanen wonnen van Real Madrid (1-2) en Manchester (2-2, 4-1 na strafschoppen) en verloren van AC Milan (2-2, 3-4 na strafschoppen). In die wedstrijden zetten we wél goed druk, en kregen we wél snelheid in ons spel. Neen, dit was niet goed. Maar tegen Valencia (zaterdag op speeldag één in La Liga, red.) wordt het anders. We zullen het op een andere manier aanpakken. Ik weet nu wat wel en niet werkt. We gaan hiermee aan de slag.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *