Thu. Sep 19th, 2024

Thibau Nys (21) heeft de eerste rit in de Ronde van Polen gewonnen. In een sprint bergop duldde hij geen tegenstand en kwam hij met een duidelijke voorsprong over de streep voor Wilco Kelderman en Lukas Nerurkar. Jonas Vingegaard werd 4e. Nys pakte zo zijn zevende zege dit seizoen en start morgen in de leiderstrui.

Een kopgroep van vier onbekende renners animeerde het eerste deel van de wedstrijd voordat de groep werd gereduceerd tot twee renners.

Er stonden twee moeilijkheden op het programma voor de renners en het was in de afdaling van de Przełęcz Kowarska (7,3 km aan 2,7%) dat het peloton versnelde onder impuls van Red Bull-BORA-Hansgrohe, die eerst Paluta inhaalde met nog tien kilometer te gaan, en een kilometer later de laatste vluchter opraapte.

Nys had deze etappe met stip aangeduid, maar op een kleine 40 kilometer van de streep dreigde het plannetje van onze landgenoot compleet in het water te vallen. Een klein groepje renners ging tegen de grond en Nys moest voet aan grond zetten. Gelukkig kon de snelle man van Lidl – Trek zonder kleerscheuren voort.

Daarna ging de focus weer volledig op de slotklim en dat loonde. In het slot counterde Thibau Nys de opeenvolgende aanvallen van de Zwitser Jan Christen. Nys maakte het verschil in de laatste 300 meter en pakte zo de overwinning voor Wilco Kelderman en Lukas Nerurkar. Topfavoriet voor de eindwinst Jonas Vingegaard werd 4e. De 21-jarige Nys behaalde zijn 9e profzege, de 7e van het seizoen, na successen in onder andere de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitersland.

Morgen (dinsdag) beginnen de renners aan een 15,4 kilometer lange klimtijdrit tussen Myslakowice en Karpacz, waarin Nys zal proberen om zijn gele trui te verdedigen. De Ronde van Polen eindigt zondag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *