Thu. Sep 19th, 2024

Een zwaar avondje uit bij Slavia Praag. Union onderging in de Tsjechische hoofdstad, in de derde voorronde van de Champions League, de wet van de (fysiek) sterkste en keek na een uur tegen een 3-0-achterstand aan. Een knullige eigen goal van Alexander Buzek gaf de Brusselaars nog enig perspectief voor de terugwedstrijd van volgende week.

Vooraf had Union de favorietenrol duidelijk van zich afgeschoven. Slavia zou een zware dobber worden. “Een stevige uitdaging”, zo klonk het collectief bij de Brusselaars. Ze bleken geen ongelijk te hebben. Slavia presenteerde zich zoals vooraf verwacht: met veel duelkracht en intensiteit. Geruggensteund door dat hartstochtelijke thuispubliek. Wat een kabaal en wat een katalysator voor het kick and rush-voetbal dat de Tsjechische topclub hanteerde.

Nochtans begon Union sterk, met een eerste kansje na drie minuten. Puertas vond met wat meeval Eckert Ayensa, die het sierlijk probeerde. Tergend traag rolde bal naast de kooi van doelman Kinsy. Hij had er ongetwijfeld nog bij gekund, maar het was toch een teken dat Union zonder complexen aan zijn miljoenenopdracht was begonnen.

Na een kwartier nam de thuisploeg het heft echt in handen. Niet voetballend, wel met powerplay en voorzetten op lange mensen. Lange mensen die Union in de achterhoede even niet heeft. Met Sykes en Burgess zijn er twee torens uit met voetblessures en dat deed zich voelen. De eerste dreiging van Provod vormde geen probleem voor Union-doelman Moris, maar een paar minuten later was het wél raak. Provod vond op links het hoofd van Chorý, die wegliep bij Leysen en Moris kansloos liet: 1-0.

Union kreeg het lastiger en lastiger. Niet dat het heel veel kansen weggaf. Schranz, op het EK voor Slovakije trefzeker tegen de Rode Duivels, trapte eens in het zijnet. En toch: vijf minuten voor het einde van de eerste helft viel de 2-0. Zafeiris zwiepte een hoekschop richting het pak en Chorý en zijn 1m91 zette er weer eens zijn hoofd tegen. Een uitstekende kopbal, maar op het eerste zicht niet onhoudbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *