Thu. Sep 19th, 2024

Het Amerikaanse Dream Team zette woensdagavond Zuid-Soedan opzij. Het Belgische Dream Team had zich dan pas aangemeld in het olympisch dorp. Aan Remco Evenepoel, Wout van Aert, Jasper Stuyven en Tiesj Benoot om de vaderlandse medailleoogst zaterdag te boosten. De tegenstand is echter niet van de poes. Tien landen om in de gaten te houden: Van een outsider met derde bal tot de tandbladgebruiker van Pogacar.

Bondscoach Koos Moerenhout moet het met slechts drie renners stellen. Toch hanteert hij dezelfde tactiek als het kwartet Belgen. Daan Hoole moet – net als Tiesj Benoot – controleren tot de finale. Dylan van Baarle zal net als Jasper Stuyven en Remco Evenepoel proberen om in de finale te anticiperen en dan heb je nog Mathieu van der Poel voor de slotronde en eventuele sprint.

Hoe anoniem zijn Tour ook was, Van der Poel is en blijft dé topfavoriet. Van de laatste tien grote eendagskoersen, waar hij als topfavoriet aan de start stond, won hij er zes. In een van de vier nederlagen rolde hij de rode loper uit voor een ploegmaat: Jasper Philipsen in Milaan-Sanremo… In Parijs kan Van der Poel geen beroep doen op een grensoverschrijdende ploegmaat. Hij is de enige pion van Alpecin-Deceuninck.

Kijk je naar het parcours, denk je aan drie namen: MVDP, WVA en Mads Pedersen. Indien die laatste zich niet door Tadej Pogacar had laten ringeloren in een sprint-à-deux, was dat ook het podium van het WK in Glasgow.

Nu staan de sterren anders. Door het onbestrafte manoeuvre van Mark Cavendish en Jasper Philipsen in de spurt van de vijfde Tour-rit van kwam Pedersen ten val en liep zo een barstje in zijn schouderblad op. De Deen stapte af en bereidde zich dan maar voor volgens zijn beproefd recept: Hard trainen op laagte. In de wandelgang van Lidl-Trek klinkt het dan Pedersen dik in orde zal zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *