Thu. Sep 19th, 2024

Zelfs als caféploeg kan je Europees spelen. Voor de derde keer op rij neemt FC Bruno’s Magpies uit Gibraltar deel aan de eerste voorronde voor de Conference League. Kwalificatie is in zicht.

De EK-finale ligt nog vers in het geheugen, maar in Europa wordt ondertussen druk gevoetbald. In Noord-Ierland kan FC Bruno’s Magpies vanavond zelfs clubgeschiedenis schrijven. De club uit Gibraltar verdedigt tegen Derry City een 2-0-voorsprong uit de heenmatch. Na twee mislukte pogingen kan de caféploeg zich mogelijk voor het eerst plaatsen voor de volgende voorronde van de Conference League.

Die term caféploeg hoef je ondertussen niet meer letterlijk nemen. FC Bruno’s Magpies werd in 2013 opgericht door de 18-jarige Brit Louis Perry. Perry was pas van Zuid-Engeland naar Gibraltar verhuisd. En wilde voort blijven voetballen. “De competitie was toen een veredelde cafécompetitie”, aldus Perry. “Pas toen Gibraltar in 2013 tot UEFA toetrad, werd het een beetje serieuzer.”

Nadat een lokale club hem na een testperiode had afgewezen, nam Perry het heft in eigen handen. Hij besloot een eigen team op te richten en zocht informatie bij de voetbalbond van Gibraltar. Daar vertelden ze hem dat hij 500 pond (zo’n 600 euro) nodig had om een eerste ploeg in te schrijven in de plaatselijke competitie en nog eens 500 voor een reserveploeg. Voor sponsoring ging hij langs bij zijn grootmoeder, de eigenares van… Bruno’s Bar.

“Vervolgens zocht ik contact met mijn goeie vriend Mick Embleton, die afkomstig is uit Newcastle”, aldus Perry in de Engelse media. “Ik had een volwassene nodig met coachingscapaciteiten. Coach Mick stemde toe op twee voorwaarden: dat we de club de Magpies zouden noemen, zoals zijn ploeg Newcastle United, en dat we in zwart-wit gestreepte shirts zouden spelen.” De club werd FC Bruno’s Magpies genoemd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *