Thu. Sep 19th, 2024

Een tweede opeenvolgende groene trui is weer wat verder weg voor Jasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck moest in Villeneuve-sur-Lot toekijken hoe concurrent Biniam Girmay nog maar eens de volle buit pakte én hij zag met Jonas Rickaert en Soren Kragh Andersen ook twee ploegmaats buiten tijd aankomen. “We proberen nu te mikken op nog een ritzege.”

Alpecin-Deceuninck werkte zich de hele dag in het zweet om de vluchters binnen schot te houden, maar in de finale was de grijze formatie in geen velden of wegen te bespeuren. Wereldkampioen Mathieu van der Poel was achterop geraakt bij de val in de finale, Jasper Philipsen moest het dus in z’n eentje doen in de finale. Terwijl Biniam Girmay z’n hattrick in deze Tour volmaakte, werd de ‘Vlam van Ham’ zesde. Na de declassering van Démare en Cavendish schoof hij wel nog op naar de vierde plek.

“Ik heb gesprint, maar niet op de eerste lijn”, zuchtte hij bij rechtenhouder Sporza. “Ik geraakte niet in de goeie positie. Het was wachten op een opening, maar het was moeilijk om ergens mee op te schuiven. Je sprint natuurlijk om te winnen, maar we hebben gedaan wat we konden. Vandaag is het niet gelukt, nu kijken we naar morgen.”

In het puntenklassement bedraagt z’n achterstand op Girmay nu 107 punten. Met nog maar maximaal twee sprintkansen voor de boeg lijkt een nieuwe groene trui buiten handbereik. “Girmay is heel sterk”, moest Philipsen toegeven. “We hebben ook onze tegenslag al gehad. We proberen nu te mikken op nog een ritzege. Morgen of in de zestiende rit.”

En alsof de nieuwe tik in de strijd om groen nog niet genoeg was, verloor Philipsen ook nog twee pionnen. Jonas Rickaert – eerder op de dag gevallen – en Soren Kragh Andersen – die last had van zadelpijn – arriveerden buiten tijd. Zij mogen morgen niet meer starten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *