Thu. Sep 19th, 2024

Eddy Merckx deelde drie jaar lang het record van meeste ritzeges in de Tour de France met Mark Cavendish, maar is dat record vanaf vandaag kwijt. Mark Cavendish schreef in de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk geschiedenis en gaat nu alleen aan de leiding met 35 ritzeges.

Merckx reageerde via zijn officiële Instagram-kanaal op de overwinning van de 39-jarige Brit. ,,Gefeliciteerd Mark Cavendish met deze historische prestatie. Zo’n vriendelijke man die mijn record breekt”, laat de 79-jarige Belg weten. Merckx schreef niet alleen 34 ritten op zijn naam, hij won de Tour in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974.

Ook collega’s en concurrenten van Cavendish zijn vol lof over de Britse sprinter: ,,Mooi om Mark zijn 35ste etappe te zien winnen. Het is ongelofelijk”, zei geletruidrager Tadej Pogacar, die een dag eerder zelf zijn twaalfde ritoverwinning boekte.,,Hij was mijn idool. Ik droomde ervan om net als hij te zijn”, zei Biniam Girmay, die als eerste Eritreeër de derde etappe in deze Tour won. ,,Ik sprintte zoals hij. Ik vierde het zoals hij. Ik ben ongelofelijk blij voor hem.”

Wout van Aert zei dat hij niet verbaasd was dat het Cavendish was gelukt om opnieuw te winnen. ,,Ik had het altijd voor mogelijk geacht dat Mark het nog zou lukken”, zei de negenvoudig etappewinnaar van Visma – Lease a Bike. ,,Een snelle sprint heeft hij nog altijd in de benen en hij heeft superveel ervaring in het zichzelf positioneren en op het juiste moment aangaan. Ik kijk met heel veel respect naar hem. Hij is een hele grote kampioen.”Jasper Philipsen moest in Saint-Vulbas genoegen nemen met de tweede plaats achter Cavendish. ,,Mark Cavendish maakt het hier waar, dat is het belangrijkste nieuws van de dag. Hij sprint hier voor de zege, dat is supermooi voor hem.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *