Thu. Sep 19th, 2024

Dromen sommige jonge spelers zoals Bakayoko over het allerhoogste op het EK met de Rode Duivels, dan wordt in ‘Deviltime’ realisme gepredikt als er gepolst wordt naar wat de Belgische ambitie in Duitsland moet zijn. Marc Degryse: “Dit wordt het eerste toernooi onder Tedesco, met heel wat jonge spelers die nog weinig ervaring op dit niveau hebben. We zijn louter outsider.”

Marc Degryse trekt de parallel met tien jaar geleden, toen de Rode Duivels onder Marc Wilmots voor het eerst terug naar een groot toernooi in Brazilië trokken. “We hebben een ploeg die elk groot land kan verrassen, vanuit een gesloten verdediging en in de omschakeling. Maar dit België heeft niet langer de reputatie van het land met spelers als Courtois, Kompany, Vermaelen, Hazard,… te zijn.”

“Dit wordt voor veel jongeren ook het eerste toernooi waar de nodige druk op zit, hoe kan je dan verwachten dat ze het plots beter zouden doen dan die zogenaamde Gouden Generatie? Op de vijf voorbije toernooien zijn we maar één keer voorbij de kwartfinale geraakt, met die halve finale in Rusland. Als je in Duitsland de kwartfinale kan overleven, heb je het dus goed gedaan.”

Opvallend in de selectie van Tedesco: geen Batshuayi, maar ook geen Vanaken. Vooral het ontbreken van de tweevoudige Gouden Schoen, dé uitblinker van de Champions’ Play-offs, ten voordele van Arthur Vermeeren vinden onze analisten onbegrijpelijk. “Vranckx is duidelijk de eerste vervanger van Mangala of Onana, maar dat Tedesco niet voor Vanaken kiest als De Bruyne uitvalt en ook Tielemans niet kan of minder is, vind ik heel raar”, aldus Degryse.

“Hij geeft als uitleg dat hij Vermeeren ervaring wil laten opdoen, maar het is toch nú dat we er moeten staan? Je kiest dan toch voor de spelers die op basis van het voorbije seizoen het meest en best gespeeld hebben? Akkoord: Vermeeren is de toekomst, absoluut. Maar hij heeft de voorbije vier maanden pakweg 180 minuten gespeeld…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *