Thu. Sep 19th, 2024

Het is tijd voor de eerste grote ronde van het jaar- de Ronde van Italië. Wordt Tadej Pogacar de Sloveense opvolger van Primoz Roglic? En kan er iemand van de dertien Belgen zorgen voor een Belgische overwinning? Ontdekt hier het parcours, de favorieten en de mogelijke outsiders voor la maglia rosa.

De Gendt vierde er twee jaar geleden uit de vlucht van de dag, en Mads Pedersen won er vorig jaar in de massaspurt. Het lijkt nu opnieuw een grote kans voor de sprinters te worden, want de rit is 200 km lang en vlak.

De 107de Ronde van Italië start op zaterdag 4 mei in Turijn en finisht op zondag 26 mei in de straten van Rome. In de eerste week zitten al twee aankomsten bergop. De vijftiende etappe is de zwaarste, met 5.400 hoogtemeters, waarna de slotweek drie klimfinishes levert.

De Giro start met een heuveletappe van 143 km om en rond Turijn, met een steile helling in de diepe finale. Dat lijkt spek voor de bek van de punchers. Op dag twee finishen de coureurs in het befaamde heiligdom van Oropa. Daar won Tom Dumoulin in 2017 op de klim van 11,8 kilometer. Een week later werd hij gekroond tot eindwinnaar van de Giro d’Italia.

Na de stevige tweedaagse krijgen de spurters eindelijk hun kans in de derde, vierde en vijfde etappe. De zesde etappe trekt door het Toscaanse landschap en telt in de laatste zestig kilometer enkele stroken uit de Strade Bianche.

Etappe zeven is de eerste individuele tijdrit van 37 km lang. De tijdrit is in de eerste 30 kilometer biljartvlak, maar daarna klimmen de renners in golven naar de meet. Ten eerste met 1,3 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 10,7%. Daarna volgt een stuk vals plat, om dan terug te klimmen voor 700 meter aan 6,9%, en, na een vrijwel vlakke kilometer, stijgt de weg tot slot in de laatste twee kilometer aan 3% naar de finish.

De streep voor de achtste etappe is getrokken op Prati di Tivo. Dit is een klim van 14,6 km aan gemiddeld 7%. De negende rit komt aan in Napels. De geboorteplaats van de espresso is de meest zuidelijke aankomstplaats in de Giro, en dat voor de derde keer op rij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *