Thu. Sep 19th, 2024

De Pro League, de vereniging van profclubs in ons land, wil paal en perk stellen aan lucratieve transfers van jonge voetballertjes. Een actieplan van de Pro League moet dit najaar uitmonden in een resem maatregelen, zo schrijven ‘De Standaard’ en ‘Het Nieuwsblad’. Deze week nog haalde Anderlecht het 13-jarig toptalent Ilyes Bennane binnen.

Dinsdag kwam er een slotakkoord in het transferverhaal rond Ilyes Bennane. De nog altijd maar 13-jarige middenvelder verruilt Racing Genk voor Anderlecht. Zijn vierde club al, want eerder speelde hij voor Eupen en Standard. Om maar te zeggen: de jongste Belgische jeugdinternational ooit heeft al wat teams gehad.

Tegen dat soort verloop van jonge voetballertjes wil de Pro League zich nu verzetten.

“De basis is dat we willen dat er minder transfers zijn”, zegt Dennis Henderickx, sportief directeur. “We kunnen vaak niet meer opleidingsgericht werken binnen de eliteclubs, net omdat er zoveel verloop is, veel meer dan in onze buurlanden bijvoorbeeld. Club X plukt speler Y weg bij club Z, waarna die óók weer spelers elders gaat weglokken. Dat is niet in het belang van het kind.”

“Het plan komt geen beetje te vroeg”, vindt een spelersmakelaar die anoniem wenst te blijven. “Twee- of drieduizend euro netto per maand voor een vijftienjarige is gewoon basic. Ik heb een contract zien passeren van een vijftienjarige die voor drie jaar tekende en daar 600.000 euro voor krijgt. En dat was nog geen contract bij een echte topclub.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *