Thu. Sep 19th, 2024

Olav Kooij (22) heeft de openingsrit in Parijs-Nice gewonnen. De Nederlander van Visma-Lease a Bike klopte Mads Pedersen in een sprint bergop. Remco Evenepoel maakte indruk onderweg en pakte vier belangrijke bonificatieseconden.

Vandaag spelde Remco Evenepoel in Parijs-Nice opnieuw een rugnummer op. De Belgische kampioen kreeg een pittige openingsetappe voor de wielen geschoven. “Het wordt meteen oorlog”, aldus Evenepoel voor de start. “Ik verwacht allesbehalve een massasprint. Er zijn plannen besproken om zelf iets te proberen. Als we met een klein groepje naar de meet gaan, ga ik me zeker mengen.”

Van bij de start kozen Mathieu Burgaudeau, Stefan Bissegger en Jonas Rutsch voor het hazenpad. Het peloton liet hen maximaal drie minuten wegrijden. Op 38 kilometer van de streep was hun liedje uitgezongen. Het waren Lidl-Trek en Visma-Lease a Bike in dienst van respectievelijk Mads Pedersen en Olav Kooij dat het tempo in het peloton bepaalden.

Op de top van de Montainville kwam Evenepoel naar voren om de tweede plaats en de daarbij horende vier bonificatieseconden mee te graaien. De volle buit was voor Matteo Jorgenson. Evenepoel wou er vandaag duidelijk iets van maken en trok na het sprintje door. Hij werd vrij snel bij de lurven gevat, maar op de Côte d’Herbevillle reageerde hij gezwind op een poging van een herboren Egan Bernal. Desondanks kwam alles weer samen en kregen we een sprint met een uitgedunde groep.

Mads Pedersen leek na een geweldige lead-out van Jasper Stuyven aan het langste eind te trekken, maar dat was buiten Olav Kooij gerekend. De jonge Nederlander ging in extremis nog op en over de voormalige wereldkampioen. Laurence Pithie, die zich aan het grote publiek toonde in Kuurne-Brussel-Kuurne, bolde als derde over de streep. Kooij is logischerwijs ook de eerste leider in de Koers naar de Zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *