Thu. Sep 19th, 2024

De achtste finales in de Champions League kunnen we omschrijven als aperitiefjes voor wat daarna in de lente komt. Voor Loïs Openda wacht een tripje naar Real Madrid.

Voor Loïs Openda, nog máár 23, gaat het snel. Lens-Leipzig-Rode Duivels… Ligue 1-Bundesliga-Champions League-EK… En haast nooit vliegt Openda onderweg uit de bocht. Kijk naar zijn statistieken bij RB Leipzig dit seizoen: 15 competitiewedstrijden, 15 keer in de basis, 10 goals en 4 assists (38% aandeel in alle doelpunten van de ploeg). Nog altijd zijn er mensen in Club Brugge die niet begrijpen dat Openda zó een hoge vlucht heeft kunnen nemen. Het is de benzine waarop Openda drijft.

Eind februari, begin maart 2024 staat Loïs Openda voor alweer een nieuwe uitdaging: het Bernabéu-stadion innemen. RB Leipzig mag, moet in de achtste finale van de Champions League tegen Real Madrid.

Leipzig is niét kansloos. Beide clubs kennen elkaar uit de groepsfase van de vorige editie van de Champions League. Toen won Madrid in Spanje (2-0), maar het verloor in Duitsland (3-2). RB Leipzig-Real Madrid is een confrontatie tussen twee totaal uiteenlopende stijlen: intensiteit en Gegenpressing versus balbezit en controle. ‘De Koninklijke’ houdt niet van heavy metal-voetbal. Bij Real Madrid scheurde David Alaba dit weekend de voorste kruisband van zijn knie. Hetzelfde overkwam eerder Thibaut Courtois én die andere centrale verdediger Eder Militao. Madrid heeft maar twee centrumverdedigers meer over: Antonio Rüdiger en Nacho. Loïs Openda, dit is je kans.

Kylian Mbappé was niet opgezet, vorige week in Dortmund, ondanks de kwalificatie in extremis van PSG voor deze achtste finale. Terwijl zijn maats vierden op de grasmat van het Iduna Park, stormde Mbappé met een gezicht op onweer naar binnen. Mbappé was het niet eens geweest met de keuze van zijn coach Luís Enrique om in het slot van de wedstrijd op veilig te spelen — een gelijkspel — en om niet vol voor winst te gaan en de bijhorende eerste plek in de groep. Mbappé vreesde dat de achtste finale tegen een sterke groepswinnaar alweer het eindstation zou blijken voor PSG. Maar het lot lachte PSG dit keer toe: Real Sociedad. Dat moet lukken voor de Parijzenaars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *