Thu. Sep 19th, 2024

De eerste grote afspraak van het veldritseizoen dient zich komend weekend aan in Pontchâteau. In West-Frankrijk staat de Europese sterrentrui op het spel. Bij de mannen is Michael Vanthourenhout titelverdediger, bij de vrouwen is dat topfavoriete Fem van Empel. Maar kan de cross doorgaan na de doortocht van storm Ciarán? En hoe ziet de omloop eruit? Alles wat je over het EK veldrijden moet weten, lees je in onderstaande gids.

De Koppenbergcross en het EK in Pontchâteau. Wie Thibau Nys voor het seizoen vroeg waar hij zijn eerste piek in het veldritseizoen zou leggen, kreeg “begin november” als antwoord. Na de eerste klassementscrossen en Wereldbekers in oktober gaat het nu écht om de knikkers.

En om een mooie Europese sterrentrui, die de voorbije jaren almaar aan belang heeft gewonnen. Aangezien Wout van Aert en Mathieu van der Poel zich de laatste seizoenen pas begin december in het veld wagen, vormt het EK een uitgelezen kans op een kampioenentrui voor de rest.

Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Lars van der Haar en co zouden allemaal met beide handen tekenen voor EK-winst. Hetzelfde geldt voor Thibau Nys die in 2019 Europees kampioen bij de junioren werd in Silvelle. Veel gegadigden dus voor één trui.

Pontchâteau brengt vooral bij de geschorste Toon Aerts leuke herinneringen naar boven. Hij reed er in 2016 naar de Europese titel, toen omdat topfavorieten Wout van Aert en Mathieu van der Poel te veel naar elkaar keken. Tegenwoordig is het parcours bochtiger en zitten er meer hoogtemeters in.

In droge omstandigheden zou Pontchâteau nog altijd garant staan voor een typische en vaak tactische hogesnelheidscross. Maar het onweer dat storm Ciarán met zich meebrengt, zal dat wellicht allemaal veranderen.

“Dan wordt het een trage cross zoals op de Koppenberg en gaat er weinig tactiek aan te pas komen”, liet bondscoach Sven Vanthourenhout zich ontvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *