Thu. Sep 19th, 2024

Jumbo-Visma, Ineos-Grenadiers en nog een drietal andere ploegen – waaronder ook Soudal Quick-Step – voeren verkennende gesprekken rond een nieuw financieringsmodel in de koers. Het plan is om meer inkomsten te genereren uit bijvoorbeeld tv-gelden en zo een antwoord te bieden op de macht van de grote organisatoren.

Bij de vijf teams is er volgens de bronnen van Reuters al zeker sprake van Ineos-Grenadiers en Jumbo-Visma. Beide ploegen onthouden zich voorlopig van commentaar. Ook Soudal Quick-Step is betrokken partij, dat zei bestuursvoorzitter Bessel Kok in een interview met onze krant.

De almacht van Tourorganisatie ASO, het is de wielerploegen al te vaak een doorn in het oog. De grootste wedstrijdorganisaties gaan met de meeste opbrengsten lopen, terwijl de teams het met kruimels moeten stellen en afhankelijk blijven van sponsoring om te overleven.

Op dat probleem wil een vijftal ploegen een antwoord vinden. Volgens persagentschap Reuters lopen er verkennende gesprekken tussen een aantal teams om een nieuw financieringsmodel in het wielrennen op te starten. Bedoeling is om met bestaande en nieuwe wedstrijden een kalender op te stellen.

De teams hopen een externe investeerder te vinden en daarna de opbrengsten in dialoog met de bestaande organisatoren gelijkmatiger te verdelen. Een van de genoemde kandidaat-investeerders is CVC Partners, een Luxemburgs investeringsbedrijf dat in het verleden eigenaar was van de Formule 1.

“Het project heet OneCycling en het moet de economie van het wielrennen veranderen. Het is een collectief project met vijf ploegen. Als het gaat slagen is het heel goed voor het wielrennen. Indien niet, dan heb ik het ook wel gezien.”

Het is niet duidelijk hoelang de gesprekken aan de gang zijn en of ze ook daadwerkelijk in iets zullen uitmonden. Zo was er in 2012 sprake van een World Series of Cycling waar acht ploegen hun schouders zouden onderzetten, maar tot een doorbraak kwam het nooit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *