Thu. Sep 19th, 2024

De 17-jarige Marc Guiu leeft in een droom. Hij maakte gisterenavond zijn debuut voor Barcelona tegen Athletic Bilbao. En wat voor één: de Spanjaard kon al na 23 seconden scoren bij zijn allereerste baltoets. Een emotioneel moment voor hem en zijn familie. Z’n mama en zus barstten uit in tranen. Barcelona is alvast klaar voor de Clásico van volgende week tegen Real Madrid.

Minuut 79. Barcelona-trainer Xavi brengt de 17-jarige Marc Guiu tussen de lijnen. Zijn allereerste minuten voor het eerste elftal. De jonge spits doorliep zijn volledige jeugdopleiding bij de blaugrana en traint vanaf dit seizoen mee met de A-kern. Door de blessure van Lewandowski koos Xavi voor Guiu om Fermin Lopez af te lossen.

De jonge spits uit Catalonië stond nog maar een handvol seconden op het veld toen João Felix hem richting doel stuurde. Guiu twijfelde niet en trapte de bal door de benen van Bilbao-keeper Unai Simon. Na 23 seconden al scoren bij je debuut, mooier kan niet. Ook voor zijn familie was het allemaal bijzonder verrassend en emotioneel, dat tonen bovenstaande beelden uit de tribune net na het doelpunt.

Het doelpunt leverde Barcelona ook de drie punten op, waardoor de Catalanen in het spoor van Real Madrid en Girona blijven.

Met zijn 17 jaar en 291 dagen is Guiu meteen ook de jongste speler ooit die debuteert met een doelpunt voor Barcelona in de 21ste eeuw.

Toen Guiu de pers te woord stond achteraf, besefte hij nog altijd niet wat er net gebeurd was. “Ik heb nog niet op mijn smartphone gekeken, maar die zal waarschijnlijk ontploft zijn. Ik weet nu al zeker dat ik geen oog dicht doe vannacht.”

In mei speelde Guiu nog het EK onder 17, daar scoorde hij vier doelpunten. Dat zijn carrière plots zo snel gelanceerd zou zijn, had hij zelf niet verwacht. “Ik kan het niet geloven. Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van dit moment. Hier heb ik mijn hele leven voor gewerkt, voor deze kans. Het is perfect uitgepakt. Een droom.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *