Thu. Sep 19th, 2024

Milan Vader heeft de Ronde van Guangxi op zijn naam geschreven. De eindzege van de renner van Jumbo-Visma kwam niet meer in gevaar in de zesde en laatste etappe, die werd gewonnen door Vaders ploeggenoot Olav Kooij.

In de zesde rit bleef het peloton compact tot aan de laatste kilometers. Olav Kooij ging in de eindsprint laat aan, maar passeerde vlak voor de meet nog net de Colombiaan Juan Sebastián Molano en de Brit Ethan Hayter. Arvid de Kleijn, die zich in de Chinese ronde ook veelvuldig voorin liet zien, sprintte naar de vierde plaats.

Vader boekte in Guangxi zijn eerste wielerzege als prof. Het was een emotioneel moment voor de 27-jarige Middelburger, die van origine mountainbiker is. Vader kwam in april vorig jaar hard ten val in de Ronde van Baskenland, waarbij onder meer zijn halsslagaders beschadigd raakten. Vader werd twaalf dagen in een kunstmatige coma gehouden en moest vervolgens maanden herstellen van ook tal van breuken in zijn bovenlijf.

,,Dit scenario heb ik altijd in mijn hoofd gehouden na de val’’, zei Vader in een reactie op de website van zijn ploeg. ,,De artsen gaven destijds aan dat ze al blij waren dat ik überhaupt weer op een fiets kon zitten. Mijn motivatie was zo groot om weer terug te keren op mijn oude niveau. Een ritzege en het eindklassement hier in China, mijn eerste profzeges: dit wilde ik al zo lang. Dat het allemaal zo uitpakt, is echt onwerkelijk.’’

Sportief directeur Merijn Zeeman sprak zijn bewondering uit voor Vader. ,,Milan heeft voor zijn leven moeten knokken vorig jaar. Anderhalf seizoen later wint hij het eindklassement van een WorldTour-wedstrijd. Dat is heel bijzonder.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *