Thu. Sep 19th, 2024

De Europese voetbalbond UEFA heeft beslist om de 1-1-ruststand als eindresultaat te beschouwen voor de stopgezette België-Zweden. Zowel de Belgische als Zweedse voetbalbond zijn tevreden met die beslissing. Hoe dan ook lijkt de uitkomst géén sportieve gevolgen te hebben voor de Rode Duivels.

Voetbal is bijzaak, en al zeker op momenten als maandagavond. Een harde terugkeer naar de realiteit. De Zweedse nationale ploeg besliste tijdens de rust dat de wedstrijd vol maken zinloos was, na de aanslag op twee Zweedse supporters een paar kilometer verderop, en liet dat bij monde van hun aanvoerder Victor Lindelöf weten aan de Belgische kleedkamer en de UEFA. De Rode Duivels volgden daarin hun Zweedse collega’s. Nu heeft ook UEFA zich daarbij aangesloten: de 1-1-ruststand wordt de einduitslag. Beide federaties laten weten tevreden te zijn met die beslissing.

België komt zo op 17 punten in zijn EK-kwalificatiegroep, nog steeds één punt meer dan Oostenrijk. Winst op de slotspeeldag tegen Azerbeidzjan volstaat dus altijd voor groepswinst.

Eerst leek het er wel nog op dat het resultaat tegen Zweden er voor de Rode Duivels toe zou doen om naast groepswinst ook de status van reekshoofd op het EK te hebben. Maar de draw van Hongarije in Litouwen (2-2) op dinsdag veranderde die zaak. Als België met één goal verschil wint van Azerbeidzjan op de slotspeeldag, is het doelsaldo in vergelijking met Hongarije al plus zeven en moeten de Hongaren wel erg vlot scoren om dat verschil bij te benen. Zij spelen nog in Bulgarije en thuis tegen Montenegro. Ter vergelijking: Hongarije scoorde in zijn overige zes groepsmatchen ‘slechts’ elf keer. Als België zijn plicht vervult tegen Azerbeidzjan, lijkt het statuut van reekshoofd dus zo goed als binnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *