Thu. Sep 19th, 2024

De laatste grote afspraak van het wegseizoen: de Ronde van Lombardije. De wedstrijd ook met een van de mooiste bijnamen. De Koers met de Vallende Bladeren is aan zijn 117de editie toe. Eentje die dit jaar van Como naar Bergamo trekt en waarin Remco Evenepoel, Tadej Pogacar en Primoz Roglic de status van topfavoriet torsen.

Sinds hij er in 2020 in een ravijn viel, heeft Remco Evenepoel een speciale band met de Ronde van Lombardije. Onze landgenoot kwam na een lange revalidatie het jaar nadien terug om 19de te worden. Ondertussen werd Evenepoel Belgisch en wereldkampioen op de weg, won hij de Vuelta en schoot hij ook twee keer raak in Luik-Bastenaken-Luik.

De Evenepoel die zaterdag aan de start staat in Como is dus een andere coureur dan degene die er in 2021 vertrok. Bovendien heeft onze landgenoot van de Italiaanse najaarsklassieker een hoofddoel gemaakt. Opvallend genoeg kwam Evenepoel sinds de Vuelta niet meer in koers. Ook een stage kwam er niet meer aan te pas, de voorbereiding was dus een en al training, vooral in België.

Het staat haaks op de aanloop van Primoz Roglic en Tadej Pogacar, de twee andere topfavorieten in Lombardije. De eerste reed de Vuelta en trok nadien meteen door naar de Italiaanse najaarsklassiekers. Tadej Pogacar koos voor een luwe septembermaand met veel training om vervolgens net als Roglic de Giro dell’ Emilia en Tre Valli Varesine als ultieme voorbereiding te betwisten.

In die Giro dell’ Emilia zetten de twee Slovenen hun favorietenstatus kracht bij door eerste (Roglic) en tweede (Pogacar) te eindigen. In Tre Valli Varesine werden ze verrast door een sterke uitval van Ilan Van Wilder. Evenepoel kan rekenen op een meesterknecht met een stel goeie benen. Met ook nog eens Alaphilippe, Vervaeke en Vansevenant is er genoeg mankracht om het op te nemen tegen de blokken van UAE en Jumbo-Visma.

Andere namen die zich in de kijker reden de voorbije week zijn Richard Carapaz, Enric Mas, Richard Carapaz, Aleksandr Vlasov en Andreas Kron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *