Thu. Sep 19th, 2024

Zit er een megafusie aan te komen in de koers? Jumbo-Visma praat in ieder geval met Soudal Quick-Step over een scenario waarbij de twee teams één ploeg gaan vormen. Het zou dus kunnen dat Wout van Aert en Remco Evenepoel in de toekomst ploegmaats worden. Met ook Vingegaard erbij? En ook Roglic? Het klinkt ongelofelijk, maar het ligt echt op tafel. Maar, waarschuwen ze bij Jumbo-Visma. “Er moet eerst nog veel water door de Maas vloeien.”

Dat er gesprekken lopen tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step is aan onze redactie bevestigd. Dat de deal zo goed als rond is, wordt nadrukkelijk ontkend. “Er moet eerst nog veel water door de Maas vloeien”, klinkt het.

Richard Plugge, manager van Jumbo-Visma, is tijdens de Tour verkennende gesprekken gestart met Zdenek Bakala, eigenaar van Soudal Quick-Step. De twee hadden een meeting in Genève en daar is gebleken dat er aan beide kanten interesse is voor een samenwerking. De piste is sindsdien verder besproken, maar het is niet het enige scenario dat vandaag op tafel ligt.

Of toch zeker niet bij Jumbo-Visma. “We zijn met verschillende schaakstukken bezig”, klinkt het in de entourage van de Nederlandse ploeg. Op relatief korte termijn moeten Plugge en co. op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, want Jumbo stopt ermee aan het einde van 2024. Een fusie met Soudal Quick-Step kan een oplossing zijn, maar de ploegleiding onderhandelt daarnaast ook met minstens één bedrijf dat de plaats van Jumbo zou willen innemen, en mogelijk nog meer kapitaal zou willen inbrengen dan de warenhuisketen. Dat zou een veel makkelijkere en snellere oplossing zijn dan een fusie.

Want twee ploegen laten samensmelten brengt heel veel uitdagingen mee: op dit moment liggen bij Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step vijftig renners onder contract, veel meer dan de toegestane dertig. Er is ook veel te veel personeel. En wat met de bazen? Volgens Wielerflits zou Richard Plugge CEO van de fusieploeg worden, met Merijn Zeeman, huidig sportief directeur bij de Nederlanders, als sportieve baas. Patrick Lefevere zou een rol als commissaris krijgen, een typische Nederlandse functie met vooral adviserende en controlerende bevoegdheden. Een scenario dat aan ons wordt voorgesteld als “mogelijk maar voorbarig”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *