Thu. Sep 19th, 2024

Hij heeft zichzelf dan wel niet opgevolgd, Remco Evenepoel gaf deze Vuelta wel zeer veel kleur. Dat uit zich ook in het prijzengeld. Evenepoel streek zo’n 85.000 euro op en moet daarmee enkel Sepp Kuss en Jonas Vingegaard voor zich dulden.

Drie etappezeges, drie tweede plaatsen, drie dagen in de rode leiderstrui, zes dagen in de witte jongerentrui, tweede in het puntenklassement en winnaar van de bolletjestrui. Op z’n zachtst gezegd was Remco Evenepoel één van de hoofdrolspelers in deze Vuelta. En dat vertaalt zich ook in het verdiende prijzengeld aan het einde van de rit.

De Belgische kampioen verdiende in deze Vuelta een totaalbedrag van 85.515 euro. Met die aardige som eindigt Evenepoel als derde, enkel eindwinnaar Sepp Kuss en nummer twee Jonas Vingegaard verdienden (veel) meer. Met ruim 180.000 euro torent Kuss boven iedereen uit – zijn premie voor eindwinst bedroeg immers 150.000 euro. Vingegaard streek zo’n 103.000 euro op, waarvan een kleine 60.000 euro afkomstig is van zijn tweede plaats.

Evenepoel blijft wel de ‘bronzen’ Jumbo Primoz Roglic voor, die met 62.400 euro aan prijzengeld vierde staat. Drievoudig ritwinnaar en groene trui Kaden Groves (60.720 euro) vervolledigt de top vijf. De tweede Belg volgt overigens op de veertiende plek. Cian Uijtdebroeks, goed voor de achtste plaats in het eindklassement en enkele knappe ereplaatsen in bergritten, verdiende de voorbije weken 15.090 euro.

Niet onbelangrijk: er is de traditie dat de prijzengelden binnen de ploegen worden verdeeld onder de renners en stafleden.

Kijken we naar de ploegen in hun geheel hoeft het niet te verbazen dat Jumbo-Visma er met kop en schouders bovenuit steekt. Ze schreven liefst 364.000 euro bij op de rekening. De helft daarvan is dus afkomstig van de eindwinst van Sepp Kuss. De tweede en derde plaats van Vingegaard en Roglic doen uiteraard ook meer dan hun duit in het zakje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *