Thu. Sep 19th, 2024

Dat het écht niet goed ging met Mark Cavendish (38) een paar jaar geleden. De Britse sprinter spreekt in een nieuwe Netflix-docu ‘Mark Cavendish: Never Enough’ openhartig over de donkerste periode uit zijn carrière. “Ik voelde me zo leeg, ik was een nachtmerrie om mee samen te leven.”

Alexander Vinokourov zou Mark Cavendish graag nog een jaar langer laten koersen. Alles in het teken om het record van 34 ritzeges dat de Brit deelt met Eddy Merckx in de Tour scherper te stellen. De Brit viel uit in de Tour met een sleutelbeenbreuk en beraadt zich over zijn toekomst. Op de rustdag in de Giro kondigde hij aan dat 2023 zijn laatste jaar als profrenner zou worden, maar het had ook al veel eerder voorbij kunnen zijn.

Tussen 2017 en 2020 ging de sprinter door een diep dal. Zware valpartijen en een stevige worsteling met het Epstein-Barr-virus zorgden ervoor dat er even geen licht meer aan het eind van de tunnel leek. Dat de atleet Cavendish het moeilijk had, wist iedereen. Maar dat hij ook persoonlijk zwarte sneeuw zag, is minder geweten. De coureur zelf vertelt er nu openhartig over in een Netflix-docu die zijn naam draagt.

“Ik had niets, ik wou niets, ik deed niets en ik voelde niets”, aldus Cavendish over zijn depressieve gevoelens in die periode. “Ik voelde me zo verdomd leeg. Er kwam een gevoel van waardeloosheid over me. Ik verloor alle motivatie. Zelfs om een persoon, vader, vriend of man te zijn.”

Cavendish, die voorheen sceptisch was over mentale problemen bij topsporters, zocht hulp. Die vond hij in het ziekenhuis van Hamburg bij Helge Riepenhof en dichter bij huis bij neuroloog David Spindler. Beiden stelden onomwonden dat de Brit in staat was zichzelf iets aan te doen. “Mark en ik maakten een deal. Ik zei hem dat hij me moest bellen vooraleer hij iets zou doen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *