Thu. Sep 19th, 2024

Niet Spanje, met ex-Anderlechtspeler Sergio Gómez (22), maar Engeland heeft zich tot Europees beloftenkampioen gekroond. In de finale in Georgië volstond een goal van City-talent Cole Palmer, de Spanjaarden misten een strafschop in de 99ste (!) minuut.

Het enige doelpunt van de finale viel in de blessuretijd van de eerste helft. Een vrije trap van Manchester City-middenvelder Cole Palmer week af en liet de Spaanse doelman kansloos. Na de goal liepen de gemoederen hoog op bij beide teams, met onder meer een rode kaart voor de Engelse assistent Ashley Cole.

Spanje leek zeven minuten na de pauze gelijk te maken dankzij een rake kopbal van Abel Ruiz. De aanvaller van Braga en kapitein van de Spaanse U21 stond evenwel buitenspel en de goal werd op aangeven van de VAR afgekeurd.

Toch was de VAR Spanje ook gunstig gezind. In de 99ste (!) minuut kregen Sergio Gómez en co alsnog een ultieme reddingsboei toegeworpen, de videoscheidsrechter had licht contact gezien in de zestien. Ruiz, maker van de afgekeurde goal, zette zich achter de bal, maar doelman Trafford kroonde zich tot de grote held van de Engelsen door zowel de penalty als de rebound te stoppen. De bekroning van het uitstekende toernooi van Engeland en Trafford, die geen enkel doelpunt slikten op het EK.

Bij de Engelsen kwam overigens ook een ex-Anderlechtspeler in actie: aanvoerder Taylor Harwood-Bellis speelde in het najaar van 2021 enkele maanden voor paars-wit.

De Engelse jeugdploegen spelen al enkele jaren op een erg hoog niveau. Vorig jaar werden de Engelse U19 Europees kampioen in Slowakije. De Engelse U17 kroonden zich in 2017 tot wereldkampioen in India. Bij de U21 dateerden de vorige twee Europese titels van 1982 en 1984.

De Belgische beloften slaagden er na twee draws (0-0 tegen Nederland en 2-2 tegen Georgië) en een nederlaag (2-1 tegen Portugal) niet in de groepsfase op het EK U21 te overleven.