Thu. Sep 19th, 2024

Remco Evenepoel (23) heeft zich in Izegem tot Belgisch kampioen op de weg gekroond.

De wereldkampioen was na een razendsnelle kermiskoers in een sprint met twee sneller dan de 20-jarige Alec Segaert.

Een lastig eerste gedeelte met drie beklimmingen van de Kemmelberg en dan nog vier vlakke lokale ronden in Izegem: dat was het Belgisch kampioenschap 2023 in een notendop. De heuvelzone leek in principe te ver van de aankomst te liggen om beslissend te zijn, maar schade kon ze wél aanrichten. Of wist iemand het verwachte scenario toch herschrijven?

Niemand minder dan Wout van Aert wilde wel een poging doen. De Belgische kampioen tegen de klok maakte oorlog op de Kemmelberg en trok samen met ploegmaats Nathan Van Hooydonck en Tosh Van der Sande ten aanval. Ook onder meer Gianni Vermeersch en Yves Lampaert schoven mee. Relatief snel reden ze een voorsprong van 2 minuten bij elkaar – een ‘tricky’ situatie voor het peloton.

De onderneming van Van Aert en co zag er mooi uit, maar door de vereende krachten van Alpecin-Deceuninck en Soudal-Quick.Step slonk de voorsprong geleidelijk aan toch. Van Aert wist samen met Lampaert nog een verlengstuk aan het offensief te breien, maar op iets minder dan 30 kilometer van het einde moesten ze met een traditionele handshake een kruis over hun ambities maken.

En dat was het sein voor Remco Evenepoel om een bom te gooien. De wereldkampioen versnelde en voerde zo een nieuwe schifting door. Met onder anderen Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Victor Campenaerts en Alec Segaert kreeg Evenepoel schoon volk mee, topfavorieten Jasper Philipsen en Tim Merlier waren dan weer voor een tweede keer op achtervolgen aangewezen. Deze keer zouden ze niet meer terugkeren.

Op 10 kilometer van de finish besloot Evenepoel vooraan nog eens aan de boom te schudden. Iedereen was verrast, behalve de pas 20-jarige Segaert. Met De Buyst en Campenaerts in het achtervolgende groepje was het toptalent van Lotto-Dstny eerder een blok aan het been van Evenepoel, maar de wereldkampioen reed stoïcijns door naar de finish.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *