Thu. Sep 19th, 2024

Nederland is er op eigen bodem niet in geslaagd om het brons te pakken in de Final Four van de Nations League. Italië was in de troostfinale met 3-2 te sterk.

Amper twintig minuten waren er gespeeld toen Nederland in eigen huis al tegen een dubbele achterstand aankeek. Na zes minuten had Inter-verdediger Federico Dimarco de score geopend met een pegel in de kruising, een kwartier later zorgde Davide Frattesi van Sassuolo voor de 0-2. Bij beide tegendoelpunten zag de Oranje-verdediging er niet al te best uit. Enkele minuten later stond het zelfs ei zo na 0-3, maar de pegel van een bedrijvige Dimarco zoefde nipt over.

Gaandeweg kwam Nederland toch opzetten. Italië kroop achteruit, maar veel meer dan twee kansen voor Cody Gakpo leverde dat aanvankelijk niet op. De bij de rust voor Donyell Malen ingevallen Steven Bergwijn trapte na 68 minuten de aansluitingstreffer voorbij een kansloze Gianluigi Donnarumma. Een opflakkering van hoop ging doorheen het stadion, maar dat was slechts van korte duur. Aan de overzijde strafte de eveneens ingevallen Federico Chiesa na een loepzuivere counter te lang aarzelen van Virgil van Dijk genadeloos af: 1-3, het genadeschot voor Oranje, dat even later tot 2-3 leek te milderen, na een licht toegekende vrije trap. De treffer van Wout Weghorst, die bij de rust Noa Lang mocht vervangen, werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Diep in het slot viel de 2-3 toch nog, via Georginio Wijnaldum. Verder kwam Nederland niet meer, ondanks de negen minuten extra tijd.

Voor Nederland is het al de derde nederlaag in vier wedstrijden onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman, die na het WK in Qatar Louis van Gaal kwam aflossen. Op de openingsspeeldag van de EK-kwalificaties werd er eind maart kansloos met 4-0 verloren in en tegen Frankrijk, enkele dagen later werd er met 3-0 gewonnen van voetbaldwerg Gibraltar. De Final Four van de Nations League werd woensdag gestart met een 2-4 nederlaag na verlengingen tegen Kroatië, dat zondagavond in Rotterdam de finale speelt tegen Spanje.