Thu. Sep 19th, 2024

Niet Remco Evenepoel, niet Wout van Aert, maar wel Stefan Küng heeft de openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Zwitser hield aan de finish zes seconden over op Evenepoel en tien op Van Aert.

Terwijl de Dauphiné vandaag eindigde, begon in Zwitserland een andere voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk. Een vlakke tijdrit van 12,7 kilometer, met een aankomst voor punchers, stond op het menu. Met grote kanonnen zoals Van Aert, Evenepoel, Küng en Bissegger beloofde de strijd om de eerste leiderstrui meteen razendspannend te worden.

Het was de Italiaanse voormalige kampioen tijdrijden Matteo Sobrero die de eerste richttijd neerzette. Hij dook vlotjes – mede dankzij een indrukwekkend tweede deel – onder de 14 minuten, goed voor een gemiddelde van meer dan 55 km/u. Vele schaduwfavorieten beten hun tanden stuk, al kon Sheffield wel onder de tijd van Sobrero duiken.

Maar dan moesten de grote motoren nog in actie komen. Bissegger, Küng, Van Aert en Evenepoel. In die volgorde rolden ze van het startpodium in Einsiedeln. Het was uitkijken naar het tussenpunt. Het viertal beet de tanden stuk op de tussentijd van Sheffield. Aan de streep moest Bissegger dertien seconden prijsgeven op de Brit, zijn Zwitserse landgenoot deed wel beter dan Sheffield. Elf tellen in het voordeel van Küng, dat was het verdict aan de finish.

Alleen Van Aert en Evenepoel konden Küng nu nog van de zege houden. Maar beide landgenoten geraakten niet aan de toptijd van de tweevoudige Europese kampioen. Van Aert strandde op tien seconden. Evenepoel kwam nog het dichtst in de buurt, maar het verschil aan de finish bedroeg toch nog zes seconden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *