Thu. Sep 19th, 2024

Nico Denz (29) heeft de twaalfde etappe in de Giro gewonnen.

De Duitser van Bora-Hansgrohe was de snelste van een kopgroep van drie. Het peloton nam een snipperdag, Geraint Thomas behield de leiderstrui.

Daags voor de lastige bergetappe naar Crans Montana kreeg het Giro-peloton een heuvelachtige overgangsetappe voor de wielen geschoven. De klassementsmannen zaten al met hun gedachten bij de rit van morgen, een nieuwe kans voor de avonturiers diende zich aan.

Dat had onder meer Ilan Van Wilder begrepen. Onze landgenoot van het zwaar gedecimeerde Soudal-Quick.Step schoof in een pittige beginfase mee met een omvangrijke kopgroep. Ineos Grenadiers en rozetruidrager Geraint Thomas vonden het prima en gunden de vluchters een ruime voorsprong. De winnaar zat dus voorin.

Op minder dan 100 kilometer van het einde scheurde de kopgroep plots in twee. Op een kletsnatte rotonde – jawel, het regende alwéér in Italië – deed iemand het wat voorzichtiger, waardoor vijf renners wegslopen: de Duitser Denz, de Let Skujins, de Australiër Berwick en de Italianen Tonelli en Battistella. Die laatste moest de anderen al snel laten rijden door maagproblemen.

Achter de vier koplopers was de cohesie helemaal zoek, waardoor het kwartet met een ruime voorsprong aan de laatste beklimming van de dag begon. Daar moest Tonelli als eerste afhaken, Denz moest op de tanden bijten om het wiel van Skujins en Berwick te houden. Met z’n drieën kwamen ze boven.

Op een stevige prik van Denz na werd er op het vlakke stuk richting finish niet meer aangevallen. Een sprint moest beslissen over de ritzege, en daarin was Denz duidelijk de sterkste. De Duitser van Bora-Hansgrohe boekte zo zijn allereerste overwinning in een grote ronde.

Bij de favorieten heerste de grote wapenstilstand – zij kwamen op ruime afstand broederlijk samen over de finish. Geraint Thomas begint zo morgen in het roze aan de bergrit naar Crans Montana. Krijgen we daar voor het eerst in deze Giro écht vuurwerk tussen de (resterende) grote namen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *