Thu. Sep 19th, 2024

96ste op iets meer dan elf minuten van winnaar Christophe Laporte. De Laatste Belg van deze week is drievoudig Zesdaagse van Gent-winnaar Robbe Ghys. De 26-jarige renner van Alpecin-Deceuninck combineert de weg met de piste. “Tien dagen geleden zat ik nog in Caïro in 25 graden, dan zorgt Gent-Wevelgem in zo’n omstandigheden natuurlijk voor een kleine schok.”

Dat het een ‘strijd’ was tussen twee winnaars van de Zesdaagse van Gent. Vraag is wie nu effectief als laatste Belg over de meet kwam op de Vanackerestraat afgelopen zondag in Wevelgem.

Robbe Ghys vertelt dat hij z’n best had gedaan om niet als állerlaatste over de meet te komen, die ‘eer’ was zondag weggelegd voor Daan Hoole van Trek-Segafredo. Ghys is op dat vlak ervaringsdeskundige in Gent-Wevelgem.

Tussenin een volledig ander verhaal, want Ghys werd vorig jaar in het shirt van Sport Vlaanderen-Baloise 15de.

De weersomstandigheden maakten het zwaar, maar Ghys bleef gespaard van miserie. “Ik was er mentaal klaar voor en op een lekke band na, kende ik weinig pech. Ik had mijn taak in dienst van de ploeg en heb me daarop geconcentreerd. Na de tweede beklimming van de Kemmelberg zat mijn koers erop, al was dat op Laporte en Van Aert na voor iedereen eigenlijk het geval.”

Ghys liet zich na de tweede Kemmelberg mee naar binnen drijven in het laatste groepje. “Onderkoeld ben ik nooit geweest, al ben ik op de weg naar Wevelgem wel aan de volgwagen van Intermarché-Circus-Wanty gaan vragen of ze mijn energiereep konden open maken omdat ik niet zo veel gevoel meer had in m’n vingers. Dimitri Claeys heeft dat gelukkig voor mij willen doen.”

Tien dagen geleden zat Ghys nog op de Nations Cup in Caïro. “Het was daar zon en 25 graden, Gent-Wevelgem rijden in de omstandigheden van afgelopen weekend zorgde dan ook voor een kleine schok. Maar ik ben tevreden hoe het op beide fronten is gelopen. Op de piste verzamelde ik wat punten om me te kwalificeren voor de Spelen in Parijs, op de weg was de ploeg zo tevreden dat ik ook in Dwars door Vlaanderen mag starten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *